Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem |
Sałatka z mięsem z rosołu może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Jeśli chodzi o składniki, ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki :) Moja jest tym razem odrobinę podobna do klasycznej sałatki jarzynowej. Sprawdzą się tu nie tylko składniki wymienione przez mnie mnie, możecie też wypróbować wersji z groszkiem konserwowym, jajkami ugotowanymi na twardo lub pieczarkami. Sałatkę można też wzbogacić o dodatek ryżu lub ziemniaków.
Sałatka z kukurydzą i koperkiem jest idealna na przekąskę, sprawdzi się też na imprezę w większym gronie. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na sałatki :)
Polecam również moja pyszną sałatkę warstwową z tuńczykiem i ryżem:
Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem, składniki:
ugotowana pierś z kurczaka / kury z rosołu,
ugotowana marchewka z rosołu,
opcjonalnie kawałek ugotowanego selera lub pietruszki,
2 ogórki kiszone, konserwowe lub małosolne,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
biała lub jasnozielona część pora albo 1/3 czerwonej cebuli,
opcjonalnie małe jabłko,
kilka łyżek majonezu i kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka musztardy (lub do smaku),
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
sól, pieprz do smaku
Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem, przygotowanie:
Mięso pokroić lub podzielić palcami na mniejsze kawałki. Warzywa i jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki sałatki i doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Cooked Chicken, Corn and Dill Salad Recipe:
1 cooked chicken breast (from a chicken stock),
1 cooked carrot (from a chicken stock),
optionally cooked parsnip or a small piece of cooked celeriac (from a stock),
2 pickles,
few tbsp of canned corn,
white or light green part of leek or 1/3 of a red onion,
1 small apple, optional,
few tbsp of mayo and few tbsp of sour cream or Greek yogurt,
1 tsp of mustard (or to taste),
few tsp of chopped dill,
salt and pepper to taste
Cut the chicken or shred in your fingers. Finely chop vegetables and apple. Combine all the ingredients and season well to taste. Enjoy!
kuchenny recykling-super!
OdpowiedzUsuńLubię sałatki więc świetna propozycja dla mnie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSuch a nice end-of-summer dish! Lovely combo of ingredients -- thanks.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszną sałatkę:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńEnjoy.
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful! Thank you for sharing <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
dziękuje ci za przepis, z przyjemnością go wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńmoja mama często właśnie w taki sposób wykorzystywała mięso z rosołu :) super!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie sałatki, właśnie wcinam podobną :) (z Rosyjskiej knajpy - marchewka, jajko, ogórek kwaszony i mięso - wszystko w majonezie)
OdpowiedzUsuńCzasami nie wiadomo co zrobić z mięsem z zupy, a taka sałatka może być doskonałym rozwiązaniem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu:)
OdpowiedzUsuń