października 08, 2021

Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą

Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą przepis
Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą 

Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą przepis

Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą przepis

Dziś kolejny przepis na obiad z piersią kurczaka, czyli drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą. Są bardzo proste w przygotowaniu, stanowią świetną alternatywę dla zwykłych kotletów w panierce.

Takie kotleciki z piersi kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pierś wystarczy tylko pokroić na kotlety (tradycyjne, duże albo mniejsze na kilka kęsów), a następnie zanurzyć w cieście z dodatkiem ketchupu i musztardy. Jeśli macie ochotę, możecie je doprawić swoimi ulubionymi przyprawami - dobrze sprawdzi się Wasza ulubiona mieszanka przypraw do drobiu, suszone zioła albo na przykład odrobina papryczki chili, o ile lubicie ostre smaki.

Takie drobiowe kotleciki z piersi kurczaka są bardzo delikatne i miękkie. Będą idealne z ziemniakami albo frytkami i chrupiącą surówką z kapusty. Świetnie pasują do nich różne sosy, na przykład czosnkowy lub koperkowy. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich pomysłów na kurczaka :)

Polecam również mojego kurczaka zapiekanego pod pierzynką:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą, składniki:

ok. 500-600 g piersi z kurczaka,
3 łyżki majonezu,
2 czubate łyżki keczupu,
czubata łyżka musztardy,
10 łyżek mleka (lub trochę więcej),
szklanka mąki pszennej
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, słodka i/lub ostra papryka, granulowany czosnek, ulubione suszone zioła - przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanka przypraw do drobiu

Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą, przygotowanie:

Pierś przekroić jak na tradycyjne, duże kotlety drobiowe albo pokroić na mniejsze, grube plastry. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami. Przygotować ciasto: wymieszać majonez, ketchup, musztardę, mleko, mąkę i jajka - najlepiej trzepaczką, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę rzadszą od gorącego budyniu, jeśli będzie za gęste, dodać trochę więcej mleka. Do ciasta wrzucić plastry kurczaka i odstawić na około godzinę. Dokładnie oblepione ciastem kawałki mięsa smażyć partiami na gorącym tłuszczu do miękkości i zarumienienia. Podawać z frytkami lub ziemniakami i surówką oraz opcjonalnie z zimnymi sosami.

Oryginalny przepis na stronie: przyslijprzepis.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Cutlets with Ketchup and Mustard Recipe:


approx. 600 g of chicken breast,
3 tbsp of mayo,
2 heaping tbsp of ketchup,
1 heaping tbsp of mustard,
10 tbsp of milk (or more),
1 cup of all purpose flour,
2 eggs,
seasonings: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic, favourite blend of dry herbs or use your favourite chicken seasoning blend

Slice chicken breast to get 14-17 small cutlets. Beat them slightly, using a meat mallet. Sprinkle with seasonings. Prepare the batter: whisk mayo, mustard, ketchup, milk, flour and eggs. Add more milk, if too thick (the batter should be a bit thinner than a hot pudding). Add your chicken cutlets to the batter and set aside for about an hour or so. Heat some oil in a pan and fry well coated chicken pieces in batches, until tender and golden. Serve with fries or potatoes, some crunchy slaw on the side and some sauce for dipping. Enjoy!

11 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger