Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą |
Dziś kolejny przepis na obiad z piersią kurczaka, czyli drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą. Są bardzo proste w przygotowaniu, stanowią świetną alternatywę dla zwykłych kotletów w panierce.
Takie kotleciki z piersi kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pierś wystarczy tylko pokroić na kotlety (tradycyjne, duże albo mniejsze na kilka kęsów), a następnie zanurzyć w cieście z dodatkiem ketchupu i musztardy. Jeśli macie ochotę, możecie je doprawić swoimi ulubionymi przyprawami - dobrze sprawdzi się Wasza ulubiona mieszanka przypraw do drobiu, suszone zioła albo na przykład odrobina papryczki chili, o ile lubicie ostre smaki.
Takie drobiowe kotleciki z piersi kurczaka są bardzo delikatne i miękkie. Będą idealne z ziemniakami albo frytkami i chrupiącą surówką z kapusty. Świetnie pasują do nich różne sosy, na przykład czosnkowy lub koperkowy. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich pomysłów na kurczaka :)
Polecam również mojego kurczaka zapiekanego pod pierzynką:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą, składniki:
ok. 500-600 g piersi z kurczaka,Drobiowe kotleciki w cieście z ketchupem i musztardą, przygotowanie:
Pierś przekroić jak na tradycyjne, duże kotlety drobiowe albo pokroić na mniejsze, grube plastry. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami. Przygotować ciasto: wymieszać majonez, ketchup, musztardę, mleko, mąkę i jajka - najlepiej trzepaczką, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę rzadszą od gorącego budyniu, jeśli będzie za gęste, dodać trochę więcej mleka. Do ciasta wrzucić plastry kurczaka i odstawić na około godzinę. Dokładnie oblepione ciastem kawałki mięsa smażyć partiami na gorącym tłuszczu do miękkości i zarumienienia. Podawać z frytkami lub ziemniakami i surówką oraz opcjonalnie z zimnymi sosami.
Oryginalny przepis na stronie: przyslijprzepis.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Cutlets with Ketchup and Mustard Recipe:
approx. 600 g of chicken breast,
3 tbsp of mayo,
They sound interesting.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kotleciki!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na kurczaka!
OdpowiedzUsuńThis look so wonderful! Thank you for sharing <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wyglądają przepysznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńКак я люблю такие котлетки!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie prezentują się te kotleciki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuń