października 27, 2021

Karkówka w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym

Karkówka w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym przepis
Karkówka w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym 

Karkówka w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym przepis


Karkówka w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym przepis

Karkówka w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to wspaniały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Duszona karkówka w sosie jest delikatna, mięciutka, wprost rozpływa się w ustach.

Karczek w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy oprószyć przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu warzyw wystarczy tylko zalać całość wodą i poczekać, aż nasza karkówka będzie idealnie miękka - może to zająć od 90 do 120 minut. Czas duszenia zależy od grubości plastrów mięsa.

Sos słodko-kwaśny z mięsem gotuje się dość długo, dlatego warto, pokroić paprykę na duże kawałki, inaczej całkowicie rozpadnie się podczas duszenia.

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym wspaniale smakuje z ryżem, na przykład basmati. Pasują do niej proste, chrupiące surówki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną karkówkę:)

Zobaczcie też przepis na karkówkę w sosie koperkowym:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Karkówka w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym, składniki:

ok. 600 g karkówki w plastrach,
2 małe cebule,
2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2 małe listki laurowe,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
mała czerwona papryka,
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego albo miodu (do smaku)
1-2 łyżki sosu sojowego (do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, oregano, opcjonalnie odrobina mąki do posypania karkówki
opcjonalnie natka pietruszki


Karkówka w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym, przygotowanie:

Plastry karkówki oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i grubo pokrojoną paprykę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Dodać koncentrat. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 90 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka; ja lubię dusić dłużej niż 90 minut, wtedy karkówka jest tak miękka, że prawie się rozpada). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. Doprawić sokiem z cytryny, sosem sojowym i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej cukru lub miodu, jeśli za mało kwaśny, więcej soku z cytryny. Posypać natką. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Neck in Sweet and Sour Tomato Sauce Recipe:


600 g of pork neck fillets,
2 onions,
1-2 cloves of garlic,
approx. 3 cups of water,
2 bay leaves,
few kernels of allspice,
3 tbsp of tomato paste,
1 small red bell pepper,
1-2 tsp of sugar or honey (to taste),
1-2 tbsp of soy sauce,
few tsp of lemon juice (to taste),
seasonings: salt, pepper, sweet paprika,, granulated garlic, oregano and optionally some flour for dusting the meat before frying,
some chopped parsley

Sprinkle the meat with seasonings. Optionally dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until  golden on both sides. To the same skillet, add finely chopped onion and diced red bell pepepr, followed by finely chopped garlic. Add tomato paste and the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 90 minutes or longer (until really tender). Add sou sauce, lemon juice and some honey to taste. Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve over rice and with some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

9 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger