października 15, 2021

Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem

Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem przepis
Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem 

Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem przepis

Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem przepis

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego, bardzo polecam klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem. Są bardzo proste w przygotowaniu, delikatne i pyszne - posmakują i małym, i dużym :)

Pulpety z marchewką w sosie koperkowym mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego.

Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy, bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)




Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem, składniki:

na pulpety:
ok. 500 g mielonego mięsa,
ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki)

na sos:

ok. 2 szklanek wody lub rosołu,
mała cebula,
ząbek czosnku, opcjonalnie
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku),
około 3/4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem,
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
kilka łyżek posiekanego koperku,
sól, pieprz


Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem, przygotowanie:

Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka chwil i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko i zalać całość wodą lub rosołem. Dodać marchewkę z groszkiem, listek laurowy i ziele. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości wszystkich składników. Wlać śmietankę lub mleko. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Posypać obficie koperkiem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Meatballs in Carrot and Peas Sauce Recipe:

500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk

2 cups of chicken stock or water,
1 onion,
1 cloves of garlic,
approx. 3/4 cup of frozen carrots and peas,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
few heaping tbsp of chopped dill,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk or to taste,
1-2 tsp of flour,
seasonings to taste: salt, pepper

Prepare the meatballs:  Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides until golden brown, but still raw inside. 

In the same pan, sautee finely chopped onion and garlic. Cook, stirring, for few minutes. Pour in the stock or water. Add carrots and peas, bay leaf and allspice. Turn the heat down to low and simmer for about 20 minutes. Add cream. Thicken the sauce with some slurry (flour mixed with 1/3 cup of water or stock). Season to taste. Sprinkle with fresh dill. 

12 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger