Macie ochotę na obiad z piersią kurczaka? Dzisiejszy kurczak w sosie z mascarpone i pomidorami jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, idealny dla początkujących.
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone jest delikatna i soczysta. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem w tym daniu najlepiej sprawdza się czosnek i włoskie zioła. Kurczaka możecie doprawić też odrobiną chili, jeśli lubicie ostre smaki. W sosie idealnie sprawdzą się też oliwki, ale jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zupełnie pominąć je w daniu.
Kurczak w sosie z mascarpone i pomidorami jest kremowy i pyszny. Świetnie smakuje z makaronem lub ryżem i prostą surówką. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Kurczak w sosie z mascarpone i pomidorami, składniki:
500 g piersi z kurczaka, 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, biała część pora lub cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, 125 g mascarpone, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, słodka papryka plus kilka łyżeczek oleju opcjonalnie garść czarnych oliwek,
opcjonalnie szczypta cukru, opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub świeża bazylia
Kurczak w sosie z mascarpone i pomidorami, przygotowanie:
Piersi przeciąć na kilka cieńszych kotletów. Oprószyć przyprawami, dodać olej i dokładnie wmasować przyprawy w mięso. Można marynować kurczaka około 30 minut lub dłużej albo od razu zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć.
Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę lub por, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Dodać pomidory z puszki (jeśli są w całości można je wcześniej posiekać) i wodę lub bulion. Doprawić oregano i słodką papryką, opcjonalnie dodać szczyptę cukru. Dusić około 20 minut. Gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać więcej wody lub bulionu. Dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia serka.
Po chwili dodać kurczaka, dusić mięso około 15 minut lub do miękkości. Opcjonalnie dodać posiekane oliwki. Posypać natką lub bazylią.
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, oregano, thyme, basil optionally granulated garlic plus few tsp of oil
some parsley or fresh basil, optional
Cut the chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside.
To the same pan, finely chopped onion or leek, and cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add tomatoes with their liquid. Add water and season with oreano, salt, pepper and sweet paprika. Simmer for about 20 minutes. Add mascarpone and stir, until melts completely. Add the meat back in and simmer on low for about 15 minutes or until tender. Optionally add chopped olives. Sprinke with fresh basil or parsley. Enjoy!
What an incredible dish! You always showcase the best meals :D
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
chetnie zrobię!
OdpowiedzUsuńChicken is SO versatile.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakuje, bo wygląda mega :)
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuńŚwietny ma kolorek, poza tym moje klimaty smakowe!
OdpowiedzUsuńPyszny :)
OdpowiedzUsuńLove this looks really delicious !!
OdpowiedzUsuń