Łopatka w sosie własnym ze śmietanką |
Łopatka w sosie własnym ze śmietanką to wspaniały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Jest delikatna i mięciutka, posmakuje każdemu.
Łopatka w sosie śmietanowym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry mięsa można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor. Łopatkę możecie pokroić w grube plastry, paski albo kawałki trochę większe niż na gulasz.
Takie danie jest przygotowane z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :)
Polecam również moja pyszną karkówkę po myśliwsku:
Łopatka w sosie własnym ze śmietanką, składniki:
ok. 800 g łopatki w plastrach,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi),
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka; opcjonalnie odrobina mąki do posypania mięsa
opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy
Łopatka w sosie własnym ze śmietanką, przygotowanie:
Łopatkę pokroić na grube plastry, paski lub mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Przed oprószeniem mąką można odstawić mięso do marynowania na kilka godzin lub całą noc, ale można też smażyć od razu.
Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 90-120 minut lub do czasu, aż łopatka będzie idealnie miękka - czas duszenia zależy od grubości kawałków mięsa. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. Śmietankę rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia (gdyby sos wciąż był za rzadki dodać więcej śmietanki z mąką), ewentualnie doprawić. Posypać natką i wymieszać.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Shoulder in Creamy Gravy Recipe:
800 g of pork shoulder,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
approx. 3 cups of water,
2-3 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus approx. 1/2 cup of heavy cream
salt, pepper, marjoram, thyme, sweet paprika and optionally some flour for dusting the meat before frying,
some finely chopped parsley
Cut the meat into slices, sthck strips or smaller pieces. Sprinkle the meat with seasonings (at this point you can marinade the meat overnight). Optionally dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minutes, until lightly golden on both sides. To the same skillet, add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Season with salt. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 90-120 minutes or until really tender. Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens (add more starch if your sauce is too thin). Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
Thanks for your sharing:)
OdpowiedzUsuńThat sounds tasty.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious! You are such a talented cook!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Łopatkę zawsze do bigosu lub fasolki dodaję, ale w sosie też musi fajnie smakować.
OdpowiedzUsuńWhat a terrific looking dish! So homey and comforting -- thanks.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kawałki mięsa w sosie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPyszota :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno, wyszła pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Smakowicie wygląda, nie robiłam jeszcze w taki sposób. :)
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuń