Placki z makaronu z serem i wędliną |
Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać makaron z rosołu albo każdy inny, który został Wam z obiadu, bardzo polecam pyszne placki z makaronu z serem i wędliną. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz na kolację lub na obiad.
Placki makaronowe mogą być wzbogacone o dowolne dodatki. Wykorzystajcie ten przepis do wykorzystania wszystkich resztek z lodówki. Sprawdzi się większość warzyw, wędlin i serów. Jeśli nie jecie mięsa, możecie zupełnie zrezygnować z dodatku wędliny.
Ja doprawiłam swoje placki słodką papryką i ziołami, ale możecie wykorzystać też ostrą papryczkę albo ulubioną mieszankę przypraw, na przykład gyros/kebab.
Placki z makaronu z serem i wędliną są najlepsze na gorąco - chrupiące, z delikatnie ciągnącym się serem, dobrze doprawione. Jeśli zostanie Wam część placków, możecie odgrzać je kolejnego dnia w piekarniku. Są pyszne z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego, koperkowego lub sosem tzatziki. Dobrze smakują również bez żadnych dodatków. Bardzo polecam na tani i szybki obiad dla całej rodziny. Smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :)
Polecam również moje pyszne kotlety ziemniaczane z farszem:
Placki z makaronu z serem i wędliną, składniki:
paczka (250 g) makaronu nitki lub spaghetti (albo każdego innego makaronu),Placki z makaronu z serem i wędliną, przygotowanie:
Ugotowany i wystudzony makaron bardzo drobno posiekać. Połączyć z drobno posiekaną wędliną, papryką, cebulą i pozostałymi składnikami. Masa powinna być gęsta i dość zwarta, ale nie sucha. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki (nakładać łyżkę masy i spłaszczać na kształt placuszka). Smażymy do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać gorące z ulubionymi sosami.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: doradcasmaku.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pasta Pancakes with Cheese and Ham Recipe:
1 small package (250 g) of spaghetti pasta (or use any other leftover pasta),4 very heaping tbsp of grated cheese,
ciekawe placuszki :)
OdpowiedzUsuńThey sound good - though I would skip the meat.
OdpowiedzUsuńależ to ciekawe :D ja z resztek makaronu zawsze smażę go z jajkiem na maśle. to mój smak z dzieciństwa i wedle uznania można dodać do niego też wędlinę czy warzywa :)
OdpowiedzUsuńO! Pierwszy raz słyszymy o plackach makaronowych, aż szkoda, że nie było wcześniej okazji, by ich spróbować. Ale nic straconego! Z tak przystępnie przedstawionym przepisem można nadrabiać braki i szybki obiad będzie gotowy raz dwa. :)
OdpowiedzUsuńWow! This looks so so good! Thank you for sharing <3
OdpowiedzUsuńThat's very unique. I haven't even seen anything like that before.
OdpowiedzUsuńWow takich to ja nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOooo jakie ciekawe danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuń