Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, bardzo polecam pyszny schab w sosie musztardowym - wymaga minimum składników i pracy.
Kruchy schab w sosie musztardowo-miodowym ze śmietanką wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Sos do schabu będzie najsmaczniejszy, gdy mięso i cebula nabiorą pięknego złotego koloru.
Mięso będzie mięciutkie i naprawdę kruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów.
Bitki schabowe śmietanowym z musztardą dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)
Polecam również mój pyszny schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem:
Schab w sosie musztardowym, składniki:
ok. 600 g schabu w plastrach,2 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 2 łyżek ulubionej musztardy (lub do smaku),
opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu (lub do smaku)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione zioła do schabu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Schab w sosie musztardowym, przygotowanie:
Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę dłużej). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dodać musztardę i miód. Doprawić do smaku, dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki.
Mustard sauces are GOOD.
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńWypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńВкусный ужин, но я не ем свинину.
OdpowiedzUsuńTo musi być pychotka😊
OdpowiedzUsuńI love pork cutlets, and they combine so well with cream and mustard. Lovely dish -- thanks.
OdpowiedzUsuńMoże w weekend uda mi się zrobić, narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką musztardy :D
OdpowiedzUsuńLovely looking recipe, just nice for a cooler Autumn day.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Ładnie wygląda i pewnie tak smakuje. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńCzy myśli Pani że mięso z indyka nadało by się zamiast schabu?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć na przykład sznycli z indyka. Czas duszenia będzie krótszy ☺
UsuńZrobiłam jednak ze schabem. Pyszności 🙂
OdpowiedzUsuń