listopada 05, 2021

Chleb mleczny z ziarnami

Chleb mleczny z ziarnami przepis
Chleb mleczny z ziarnami 

Chleb mleczny z ziarnami przepis

Chleb mleczny z ziarnami przepis

Jeśli lubicie biały chleb pszenny, polecam mój dzisiejszy chleb mleczny z ziarnami (na drożdżach suchych lub świeżych)- do upieczenia bez formy. Przepis na takie domowe bochenki jest bardzo prosty, świetny dla początkujących i nie tylko.

Domowy, mleczny chleb pszenny jest najprostszy w przygotowaniu. Możecie upiec go używając samej jasnej mąki pszennej,  ale można też łączyć pełnoziarnistą z jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymamy trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach.

Do naszego chleba możecie użyć ulubionej mieszanki ziaren, ja tym razem dosypałam trochę sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i dodatkowo odrobinę kminku. Dzięki glazurze z mąki żytniej ziarna doskonale trzymają się na wierzchu bochenków.

Drożdżowy chleb mleczny z ziarnami to jeden  chlebów, do którego wracam bardzo często. Jest pyszny jeszcze delikatnie ciepły z samym masłem. Dzięki niemu stworzycie najlepsze kanapki z dowolnymi dodatkami. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb :)

Polecam również mój pyszny chleb ze słonecznikiem bez zagniatania:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Chleb mleczny z ziarnami, składniki:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml

8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
2 szklanki ciepłego, podgrzanego mleka,
6 szklanek mąki pszennej
łyżka oleju,
ok. 8 łyżek ziaren (u mnie 4 łyżki słonecznika, 3 łyżki sezamu, łyżka siemienia i trochę kminku) plus więcej do posypania bochenków

na glazurę:
2 łyżki mąki żytniej (u mnie jasna)
woda

Chleb mleczny z ziarnami, przygotowanie:

Drożdże połączyć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem (mleko ma być przyjemnie ciepłe - za gorące lub za zimne nie uaktywni drożdży). Odstawić do spienienia na kilka minut. Połączyć z pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 60-90 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki. Ułożyć na blaszce, odstawić na 30-40 minut. Przygotować glazurę: do mąki żytniej dodać tyle wody, by uzyskać konsystencję trochę rzadszą od kwaśnej śmietany. Każdy wyrośnięty bochenek kilka razy naciąć. Posmarować przestudzoną glazurą - jeśli mocno zakryje nacięcia, można je poprawić nożem. Obficie posypać ziarnami, można bardzo delikatnie docisnąć je w ciasto. Piec w 200 C przez 30 - 40 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Milk Bread with Seeds Recipe:

8 g of dry yeast,
1 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
2 cups of warm milk,
 6 cups of bread flour or  All-Purpose Flour,
1 tbsp of oil,
approx 8 tbsp of seeds (for example sesame seeds, sunflower seeds)

for the glaze:
2 tbso of rye flour
water

Mix the yeast with milk and sugar. Set aside for 5-8 minutes, until foamy. Combine with the rest of ingredients, beside oil. Knead for about 10 minutes or until smooth and elastic. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for about 60-90 minutes, or until doubled in size. Divide the dough into two and form two loaves. Place the loaves on a  tray lined with baking paper. Cover and let them rise for additional 30-40 minutes. Prepare the glaze: combine rye flour with water to get a consistency slightly thinner than a sour cream. Cut the surface of each loaves few times and brush with the glaze. Generously sprinkle with seeds. Bake for 30 to 40 minutes in 200 C. Enjoy:)

11 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger