Jeśli lubicie biały chleb pszenny, polecam mój dzisiejszy chleb mleczny z ziarnami (na drożdżach suchych lub świeżych)- do upieczenia bez formy. Przepis na takie domowe bochenki jest bardzo prosty, świetny dla początkujących i nie tylko.
Domowy, mleczny chleb pszenny jest najprostszy w przygotowaniu. Możecie upiec go używając samej jasnej mąki pszennej, ale można też łączyć pełnoziarnistą z jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymamy trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach.
Do naszego chleba możecie użyć ulubionej mieszanki ziaren, ja tym razem dosypałam trochę sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i dodatkowo odrobinę kminku. Dzięki glazurze z mąki żytniej ziarna doskonale trzymają się na wierzchu bochenków.
Drożdżowy chleb mleczny z ziarnami to jeden chlebów, do którego wracam bardzo często. Jest pyszny jeszcze delikatnie ciepły z samym masłem. Dzięki niemu stworzycie najlepsze kanapki z dowolnymi dodatkami. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb :)
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml
8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
2 szklanki ciepłego, podgrzanego mleka,
6 szklanek mąki pszennej
łyżka oleju,
ok. 8 łyżek ziaren (u mnie 4 łyżki słonecznika, 3 łyżki sezamu, łyżka siemienia i trochę kminku) plus więcej do posypania bochenków
na glazurę:
2 łyżki mąki żytniej (u mnie jasna)
woda
Chleb mleczny z ziarnami, przygotowanie:
Drożdże połączyć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem (mleko ma być przyjemnie ciepłe - za gorące lub za zimne nie uaktywni drożdży). Odstawić do spienienia na kilka minut. Połączyć z pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 60-90 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki. Ułożyć na blaszce, odstawić na 30-40 minut. Przygotować glazurę: do mąki żytniej dodać tyle wody, by uzyskać konsystencję trochę rzadszą od kwaśnej śmietany. Każdy wyrośnięty bochenek kilka razy naciąć. Posmarować przestudzoną glazurą - jeśli mocno zakryje nacięcia, można je poprawić nożem. Obficie posypać ziarnami, można bardzo delikatnie docisnąć je w ciasto. Piec w 200 C przez 30 - 40 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
approx 8 tbsp of seeds (for example sesame seeds, sunflower seeds)
for the glaze:
2 tbso of rye flour
water
Mix the yeast with milk and sugar. Set aside for 5-8 minutes, until foamy. Combine with the rest of ingredients, beside oil. Knead for about 10 minutes or until smooth and elastic. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for about 60-90 minutes, or until doubled in size. Divide the dough into two and form two loaves. Place the loaves on a tray lined with baking paper. Cover and let them rise for additional 30-40 minutes. Prepare the glaze: combine rye flour with water to get a consistency slightly thinner than a sour cream. Cut the surface of each loaves few times and brush with the glaze. Generously sprinkle with seeds. Bake for 30 to 40 minutes in 200 C. Enjoy:)
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze nie ma porównania. Mlecznego jeszcze nie miałam okazji pic.
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglada ten chlebek :DSkuszę się na jego zrobienie :D
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious! Thank you for sharing <3
OdpowiedzUsuńThat sounds WONDERFUL.
OdpowiedzUsuńSmakowite są te własnoręcznie upieczone chleby. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńMusi mieć boski aromat!
OdpowiedzUsuńI made bread last week. Nothing better than homemade bread. This looks really good.
OdpowiedzUsuńChlebek idealny :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń