listopada 19, 2021

Kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami

 
Kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami przepis
Kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami

Kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami przepis

Kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami przepis

Dziś zapraszam na kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami. Ta popularna potrawa to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego - takie kotleciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Kotlety mielone w sosie mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą  wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego.

Kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)

Polecam również mój pyszny gulasz cygański z klopsikami:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Kotlety w sosie własnym z pieczarkami, składniki:

500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
ok. 1/3 szklanki bułki tartej plus 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (lub innych ulubionych suszonych ziół)

na sos:
ok. 150-200 g pieczarek,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku),
ok. 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej,
sól, pieprz (do smaku), opcjonalnie szczypta suszonych ziół lub słodkiej papryki,
opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy


Kotlety w sosie własnym z pieczarkami, przygotowanie:

Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrobić i formować. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy kotlety będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, przełożyć je na talerz, a na patelnię dodać posiekane pieczarki, posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Smażyć chwilę, do zarumienia. Dodać kotlety. Zalać całość wodą lub bulionem (wlać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Dusić do miękkości mięsa około 15 minut. Dodać mleko lub śmietankę i natkę do smaku. Skrobię wymieszać z wodą  lub mlekiem (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), dodać do sosu i gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Ground Meat Burgers in Mushroom Gravy Recipe:

for the burgers:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1 small onion, diced and sauteed,
salt (1/2 tsp) and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/4 cup of bread crumbs plus 1/4 cup of milk

for the gravy:

150-200 g og button mushrooms,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water or stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk,
approx. 2 tbsp of potato starch (or corn starch),
salt and pepper to taste, optionally some dry herbs of choice or a pinch of sweet paprika),
few tsp of chopped parsley


Mix all ingredients for the burgers. Using wet hands, shape burgers. Preheat the oil in a pan and cook them for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate.

To the same pan, add sliced mushrroms and finely chopped onion and cook, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for additional 30 seconds or so add the burgres back in. Cover with water or stock and cook for about 10 to 15 minutes or until tender. Add some milk or cream and some parsley. Thicken the sauce with a slurry (starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water or milk). Season to taste. Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy! 

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger