Kotlety mielone w sosie mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego.
Kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)
Polecam również mój pyszny gulasz cygański z klopsikami:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Kotlety w sosie własnym z pieczarkami, składniki:
500 g mielonego mięsa,mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
ok. 1/3 szklanki bułki tartej plus 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (lub innych ulubionych suszonych ziół)
na sos:
ok. 150-200 g pieczarek,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku),
ok. 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej,
sól, pieprz (do smaku), opcjonalnie szczypta suszonych ziół lub słodkiej papryki,
Kotlety w sosie własnym z pieczarkami, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrobić i formować. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy kotlety będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, przełożyć je na talerz, a na patelnię dodać posiekane pieczarki, posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Smażyć chwilę, do zarumienia. Dodać kotlety. Zalać całość wodą lub bulionem (wlać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Dusić do miękkości mięsa około 15 minut. Dodać mleko lub śmietankę i natkę do smaku. Skrobię wymieszać z wodą lub mlekiem (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), dodać do sosu i gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Ground Meat Burgers in Mushroom Gravy Recipe:
for the burgers:500 g of ground meat,
1 large egg,
1 small onion, diced and sauteed,
salt (1/2 tsp) and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/4 cup of bread crumbs plus 1/4 cup of milk
for the gravy:
150-200 g og button mushrooms,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water or stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk,
approx. 2 tbsp of potato starch (or corn starch),
salt and pepper to taste, optionally some dry herbs of choice or a pinch of sweet paprika),
pycha sosik!
OdpowiedzUsuńThat sounds so good.
OdpowiedzUsuńKlasyka obiadowa :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo dawno nie jadłam takich mielonych.
OdpowiedzUsuńMój mąż zachwycony, zaplusowałam :D, dzieki wielkie za przepis, będę korzystała częściej!
OdpowiedzUsuńsuper artykuł
OdpowiedzUsuń