Mięso mielone z fasolą i kukurydzą |
Macie ochotę na szybki obiad z mięsa mielonego? Dzisiejsze mięso mielone z fasolą i kukurydzą jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a poza tym pożywne i pyszne.
Mięso mielone z fasolą i kukurydzą może być wzbogacone o inne Wasze ulubione warzywa (na przykład paprykę, cukinię, bakłażana), sprawdzą się tu również pieczarki. Możecie tu wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka.
Mięso mielone z fasolą i kukurydzą świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Takim mięsnym sosem możecie też przekładać zapiekanki albo nadziewać naleśniki. Jeśli Wasze danie będzie bardzo pikantne, możecie podać je z kleksem kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu. Takie danie jest dobrym pomysłem na pożywny posiłek dla całej rodziny Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z mięsem mielonym :)
Polecam również moje pyszne kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem mielonym:
Mięso mielone z fasolą i kukurydzą, składniki:
500 g mięsa mielonego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
puszka białej lub czerwonej fasoli,
kilka czubatych kukurydzy z puszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka (świetnie pasuje tu wędzona papryka), opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny
natka pietruszki lub natka kolendry do posypania gotowej potrawy
Mięso mielone z fasolą i kukurydzą, przygotowanie:
Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Doprawić. Dodać koncentrat. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Ground Meat with Beans and Corn Recipe:
500 g of ground meat,
1 onion,
2 cloves of garlic,
3-4 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 can of red or white kidney beans,
few heaping tbsp of canned corn,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika (smoked paprika works great here, too), oregano, marjoram, thyme, optionally some sugar
some parsley or cilantro
Heat a small amount of oil in a pan, add meat, and cook for few minutes. Add chopped onion. Season well. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add tomato paste. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens. Add beans and corn. Season well to taste, Serve with some crusty bread, tortillas or with some rice. Enjoy:)
Będę musiala kiedyś wypróbować ten przepis. Dziękuję
OdpowiedzUsuńCzuję, że moi rodzice, to by zatopili w tym zęby, zanim potrawa doszłaby do stołu. hahaha Pozdrawiam cieplutko. :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis!
OdpowiedzUsuńfajny przepis!
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja na mięso mielone. Zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńPyszota :)
OdpowiedzUsuńChyba czytałaś w moich myślach bo właśnie myślałam o takim daniu na jutro. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Zrobiłam, podałam z domowymi bułeczkami (chrupiącymi) – idealne zestawienie. Dzieciom lekko odsączyłam i zrobiłam małe burgery. Jadły, aż im się uszy trzęsły :-). Dzięki za super inspirację!
OdpowiedzUsuń