Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką |
Pierś z kurczaka z piekarnika może być doprawiona według Waszych upodobań - u mnie to przede wszystkim suszone zioła i czosnek, ale możecie tu wykorzystać ulubioną mieszankę przypraw do drobiu albo przyprawę gyros/kebab.
Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką to zawsze dobry pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, który bez problemu przygotujecie w środku tygodnia. Polecam smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Polecam również pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną z beszamelem:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką, składniki:
500-600 g piersi z kurczaka,przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, suszone zioła włoskie lub prowansalskie (można je zastąpić gotową mieszanką przypraw do drobiu czosnkowo-ziołową)
3 małe cebule
kilka czubatych łyżek startego sera
Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką, przygotowanie:
Każdą pierś przekroić tak, by powstały cieńsze kotlety (4 lub 6). Każdy oprószyć przyprawami, smażyć krótko, do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelni po mięsie usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Na każdy płat mięsa nałożyć usmażoną cebulę. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa, pod koniec pieczenia nakładając ser (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Breast Baked with Onions Recipe:
2 chicken breasts (500-600g)
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, dry herbs of your choice (or use poultry seasoning blend)
3 small onions,
few heaping tbsp of grated cheese
Cut chicken breast, to get 4 or 6 cutlets. Sprinkle each one with seasonings. Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Arrange in a baking tray. In the same pan, cook onion, cut into halfmoons.
Place some onion on top of each cutlet. Bake for about 15 minutes in 180C or until fully cooked through. Add cheese 5 minutes before the end of baking. Enjoy:)
Not for me, but it sounds good.
OdpowiedzUsuńnowy pomysł na kurczaka:)
OdpowiedzUsuńWygląda to niezwykle smakosicid
OdpowiedzUsuńI can never have enough chicken recipes! This looks delish -- thanks.
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńAle mega pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMyślę że mięso będzie suche
OdpowiedzUsuń