listopada 03, 2021

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to dobry pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Są delikatne, mięciutkie i pyszne, a poza tym przygotowuje się je w kilka chwil.

Polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko oprószyć plastry mięsa przyprawami, krótko obsmażyć i tak samo krótko poddusić. Pamiętajcie, by nie trzymać ich za długo na ogniu, bo zrobią się twarde i gumowe. Polędwiczka jest gotowa naprawdę szybko.

Polędwiczki wieprzowe w sosie są idealne z dodatkiem tłustej słodkiej śmietanki, wtedy są kremowe, delikatne, po prostu najlepsze.

Polędwiczki pysznie smakują z ziemniakami, ryżem, makaronem albo kluskami z gotowanych ziemniaków (świetnie sprawdzą się do nich na przykład włoskie gnocchi). Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną polędwicę :)

Polecam również mój najlepszy przepis na polędwiczki w sosie własnym z pieczarkami:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Polędwiczki w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, składniki:

polędwiczka wieprzowa,
cebula,
ząbek czosnku,
ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
garść świeżego szpinaku,
kilka suszonych pomidorów ze słoiczka,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub śmietanki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona mieszanka włoskich ziół (u mnie to oregano, bazylia i tymianek)

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, przygotowanie:

Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Oprószyć przyprawami i krótko smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (mają być wciąż surowe w środku). Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Smażyć kilka chwil i dodać posiekany czosnek. Dodać mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki w połowie. Dusić do miękkości kilka minut (nie dusimy za długo, by mięso nie wyszło suche i twarde). Wlać śmietankę, dodać szpinak, dusić chwilę, tylko do momentu, aż liście stracą objętość. Dodać odsączone pomidory, zamieszać. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą lub śmietanką.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Loin In Creamy Sauce with Spinach and Sun dried Tomatoes Recipe:


1 pork loin
1 onion,
1 clove of garlic,
1 i 1/3 cups of water or stock,
1/2 cup of heavy cream plus 2 tsp of potato starch (or corn starch),
a handful of fresh spinach,
few sun dried tomatoes,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Italian dry herbs 

Remove any tough membranes from the meat and  cut into thick slices. Sprinkle with seasonings. Cook your pork loin on a heated skillet with a bit of oil, until lightly golden on both sides - the meat should be still raw inside. Set aside. 

To the same skillet, add finely chopped onion, cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to lightly cover the ingredients in the pan). Simmer on low for aboout 5  minutes or until tender (do not overcook the meat!). Add tomatoes and spinach. Cook, until spinach wilts. Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. Serve over mashed potatoes, rice, gnocchi or pasta and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

11 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy sosik do polędwiczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem fanką polędwiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pork and a cream sauce is a wonderful combo. This looks excellent -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dania świetne na jesienną porę:)))bardzo lubię polędwiczki,niestety nie mogę za dużo wieprzowiny:(((Pozdrawiam serdecznie:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. The meat eater here would like this. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię właśnie takie szybkie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks wonderful! Thank you for sharing <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Sos robi robotę. Wyszedł idealny i na pewno wykorzystam go także przy innych przepisach. Dzięki za kolejną super kulinarną inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger