Dziś zapraszam na pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem. To świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego - takie klopsiki są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Pulpety w sosie musztardowym wymagają minimum składników. Mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Użyjcie swojej ulubionej musztardy - sprawdzi się na przykład sarepska, delikatesowa, a także ostra rosyjska. Sos jest pyszny z tłustą słodką śmietanką. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale będzie smacznie i bez niego.
Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem są proste, aromatyczne i pyszne. Wspaniale smakują z ziemniakami, kaszą, kluskami (np. śląskimi) lub ryżem. Smacznego:)
Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem, składniki:
na pulpety:
ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki)
na sos:
ok. 2 szklanek wody lub rosołu, mała cebula, listek laurowy, 2-3 małe ziarenka ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub do smaku; można tez użyć słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika), 1-2 łyżki musztardy (lub do smaku),
kilka łyżek posiekanego koperku, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, sól, pieprz
Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekaną cebulę. Zalać całość wodą lub rosołem. Dodać listek laurowy i ziele. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości wszystkich składników. Dodać musztardę, dokładnie wymieszać (warto zamieszać trzepaczką). Wlać śmietankę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Posypać obficie koperkiem, wymieszać. Doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
salt (1/2 tsp) and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk
2 cups of chicken stock or water,
1 onion,
1 bay leaf,
2-3 kernels of allspice,
1-2 tbsp of mustard (or to taste)
few heaping tbsp of chopped dill,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk or to taste,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
seasonings to taste: salt, pepper
Prepare the meatballs: Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides until golden brown, but still raw inside.
In the same pan, sautee finely chopped onion. Cook, stirring, for few minutes. Pour in the stock or water. Add bay leaf and allspice. Turn the heat down to low and simmer for about 20 minutes. Add mustard and whisk well. Add cream. Thicken the sauce with some slurry (flour mixed with 1/3 cup of water or stock). Season to taste. Sprinkle with fresh dill. Season with salt and pepper. Serve over potatoes, rice, barley or some dumplings. Enjoy!
takiego sosu nie znałam:)
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńAż mi się jeść zachciało...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńYum! Who doesn't like meatballs? Neat way to prepare them -- thanks.
OdpowiedzUsuńI really should make more use of dill in my cooking. Thank you for the reminder.
OdpowiedzUsuńPyszotka :)
OdpowiedzUsuńFajny sos
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńThis looks like a fantastic dish! Thank you so much for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.