Halibut w sosie porowym z koperkiem |
Szukacie łatwego przepisu z rybą na Święta i nie tylko? Halibut w sosie porowym z koperkiem jest banalnie prosty w przygotowaniu, gotowy dosłownie w 10 minut.
Rybę wystarczy tylko oprószyć ziołami i krótko poddusić w prostym sosie ze śmietanką i podsmażonym porem. Halibut jest gotowy w kilka chwil, pozostaje soczysty i delikatny. Jeśli wolicie, możecie użyć innej ryby, sprawdzi się na przykład łosoś, dorsz lub mintaj. Wybierzcie ulubioną, nada się w zasadzie każdy filet.
Halibut w sosie porowym z koperkiem wspaniale smakuje z pieczywem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z rybą:)
Polecam również moja pyszną rybę z piekarnika na 4 sposoby:
Halibut w sosie porowym z koperkiem, składniki:
ok. 500 g halibuta (filet bez skóry)
przyprawy do ryby: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, granulowany czosnek
biała i jasnozielona część pora,
listek laurowy,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
około 2 szklanek wody,
ok. 1/3 szklanki śmietanki 30 %,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej,
sól, pieprz,
kilka łyżeczek posiekanego koperku
Halibut w sosie porowym z koperkiem, przygotowanie:
Rybę oprószyć przyprawami. Dokładnie wmasować przyprawy w kawałki ryby. Na patelnię wrzucić posiekanego pora. Smażyć kilka minut, doprawić solą i i pieprzem. Po minucie smażenia dodać rybę pokrojoną na mniejsze kawałki. Krótko smażyć z jednej strony, a następnie zalać całość wodą. Dodać listek i ziele. Zakryć pokrywką i dusić całość około 6-10 minut (czas duszenia ryby zależy od grubości kawałków - nie dusimy za długo, ryba jest gotowa błyskawicznie). Wlać śmietankę. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub śmietanki (można wcześniej wyciągnąć rybę, by nie rozpadła się podczas mieszania sosu). Posypać koperkiem, ewentualnie doprawić.
Dzisiejsze danie przygotowałam, używając dzbanka filtrującego Wessper AquaMax Crystalline. Jeśli wciąż zastanawiacie się nad prezentem dla najbliższych, bardzo go Wam polecam. To świetnej jakości polski produkt, który na pewno ucieszy wszystkich fanów ekologii i zdrowego stylu życia. Taki dzbanek pomoże Wam (lub obdarowanym) zaoszczędzić pieniądze i zadbać o środowisko, bo znacznie ograniczy zużywanie plastikowych butelek po wodzie mineralnej.
Co wyróżnia ten dzbanek i co moim zdaniem jest jego największym plusem? To zdecydowanie fakt, że został wykonany ze szkła żaroodpornego, dzięki czemu możemy w nim przygotować nie tylko zimne, ale również ciepłe napoje (należy tylko pamiętać, że podgrzewanie oraz wypełnianie dzbanka płynami o wysokiej temperaturze jest wskazane wyłącznie po usunięciu z niego plastikowego wkładu z filtrem). Bez problemu przygotujecie w nim rozgrzewającą herbatę lub orzeźwiającą lemoniadę. Używałam różnych dzbanków filtrujących, ale żaden nie był wykonany z takim pomysłem.
Bardzo dużą zaletą jest to, że dzbanek jest dostępny aż w pięciu wariantach kolorystycznych - z łatwością wybierzecie taki, który najlepiej wpasuje się w wystrój Waszej kuchni. Oprócz tego, dzbanek jest wyjątkowo poręczny i ładnie prezentuje się na stole.
Z okazji Świąt mam dla Was mały prezent :) Otrzymacie 20 % rabatu na dzbanki Wessper AquaMax Crystalline w sklepie AGDmaster.com do 31 grudnia 2021. Jedyne co musicie zrobić, to podczas zakupów podać kod: "Crystal".
Dzbanek do kupienia na stronie AGDmaster.com. Udanych zakupów!
Wpis sponsorowany.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Halibut in Creamy Leek Sauce with Dill Recipe:
500 g of halibut fillets,
seasonings for the fish: salt, pepper, thyme, rosemary, granulated garlic
white and light green part of leek,
1 bay leaf,
2-3 kernels of allspice,
approx. 2 cups of water,
approx. 1/3 cup of heavy cream,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
salt, pepper,
few tsp of chopped dill
Season the fish. Set aside. To the pan, add chopped leek. Cook, stirring, for a minute or so. Season with salt and pepper. Add fish and sear briefly on one side. Pour over some water and simmer on low heat, until tender (6 to 10 minutes; simmering time may vary depending on the thickeness of your fish pieces). Add cream and thicken with some slurry (starch with 1/4 or 1/3 cup of water). Sprinkle with dill. Serve over rice, potatoes or with some crusty bread on the side. Enjoy:)
Delicious recipe:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńDill goes so well with fish dishes doesn't it?
OdpowiedzUsuńBardzo lubię halibuta :)
OdpowiedzUsuńI love halibut. But it's so expensive here now.
OdpowiedzUsuńO tym dzbanku jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńNatalia looks absolutely delicious
OdpowiedzUsuńMerry Christmas
lubię ryby w sosie porowym:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLubię halibuta i w takim sosie chętnie bym skosztowała. :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że nasz dzbanek się sprawdza i zostanie #yourpartnerathome 🙂
OdpowiedzUsuń