Karkówka w sosie śliwkowym z powidłami |
Dziś na obiad poleca się pyszna słodko-kwaśna karkówka w sosie śliwkowym z powideł. To świetna karkówka na święta, sylwestra lub po prostu niedzielny obiad. Jest prosta w przygotowaniu i zawsze świetnie smakuje.
Zobaczcie przygotowanie karkówki na poniższym filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Karkówka w sosie śliwkowym z powideł jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć ją do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał wyraźny smak i kolor. Jeśli nie boicie się przypraw korzennych w połączeniu z mięsem, możecie oprószyć ją na przykład mielonym imbirem, odrobiną cynamonu i gałki muszkatołowej.
Karczek w sosie śliwkowym jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z karkówką :)
Karkówka w sosie śliwkowym z powideł, składniki:
ok. 600 g karkówki w plastrach,2 średnie cebule,
2 duże ząbki czosnku,
ok. 2-3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
listek laurowy,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/3 szklanki wody,
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, opcjonalnie drobina mąki do posypania karkówki
opcjonalnie natka pietruszki
Karkówka w sosie śliwkowym z powideł, przygotowanie:
Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i papryką (na tym etapie można dodać odrobine oleju i zamarynować mięso przez noc). Opcjonalnie z obu stron posypać mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w piórka cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, posiekane śliwki, powidła i koncentrat (najlepiej na początku dać trochę mniej powideł, aby w razie potrzeby dodać ich więcej pod koniec duszenia). Dusić do miękkości około 90 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. 1/3 szklanki wody rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia, ewentualnie doprawić - sos powinien być delikatnie słodko-kwaśny od powideł, w razie potrzeby dodać ich więcej, można też dodać więcej keczupu lub koncentratu. Jeśli wolicie gładkie sosy, można zmiksować sos na gładko. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Neck in Plum Gravy Recipe:
600 g of pork neck fillets,2 onions,
1-2 cloves of garlic,
5-6 tbsp of plum preserves (or to taste),
approx. 2-3 cups of water,
1 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus 1/3 cup of water
salt, pepper, sweet paprika, marjoram plus optionally some flour for dusting the meat before frying
jak to wygląda niesamowicie dobrze, mniam :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na sos!
OdpowiedzUsuńWhat a wonderful dish! Thank you so much for sharing. I hope you had a fantastic weekend <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Now this is a recipe which is completely new to me. thank you.
OdpowiedzUsuńTakiej karkówki nie jadłam
OdpowiedzUsuńI've never had plum gravy but it sounds interesting.
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki w każdej postaci. Na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższy weekend. Wygląda pysznie i myślę, że posmakuje mojemu mężowi.
OdpowiedzUsuńchyba dzisiaj zrobię! Tylko w czym to przygotować, mam tylko patelnię grillową
OdpowiedzUsuńNajlepiej obsmażyć mięso i cebulę na tej patelni, a potem przełożyć do rondla lub garnka. Wczesniej przepłukac patelnię wodą i wlać ją też do garnka z mięsem, by nie stracić smaku😊
UsuńMany thanks for sharing this recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Wygląda niezwykle smacznie, mój mąż byłby zachwycony takim obiadem :)
OdpowiedzUsuńPychota! Z sosem śliwkowym koniecznie muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuń