Mięso mielone po cygańsku |
Szukacie prostego przepisu na szybki i prosty obiad z mięsa mielonego? Dzisiejsze mięso mielone po cygańsku jest błyskawiczne w przygotowaniu, a poza tym pożywne i pyszne - sprawdzi się również jako danie na ciepło na Sylwestra.
Mięso mielone po cygańsku może być dość łagodne lub bardzo pikantne - jak wolicie. Może być wzbogacone o inne Wasze ulubione dodatki, sprawdzą się tu na przykład pieczarki. W potrawie można wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka.
Mięso mielone po cygańsku to świetne danie na domową imprezę - świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, ale doskonale pasuje też do ryżu lub ziemniaków. Takim mięsnym sosem możecie też przekładać zapiekanki albo nadziewać tortille czy naleśniki. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z mięsem mielonym :)
Zobaczcie również moje pyszne łódeczki bolognese, idealne na imprezę:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Mięso mielone po cygańsku, składniki:
500 g mięsa mielonego,cebula,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
duża czerwona papryka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, oregano, słodka i ostra papryka (świetnie pasuje tu również wędzona papryka), opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny
Quick, easy and nutritious. Win/win.
OdpowiedzUsuńale super pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing:)
OdpowiedzUsuńMięso mielone w takiej postaci wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńBomba, akurat się przyda na następną imprezę - domówkę, dzięki
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń