Pierś z kurczaka pieczona w keczupie |
Pierś z kurczaka pieczona w keczupie to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu.
Moja marynata do kurczaka w keczupie przypomina trochę sos barbecue. Ważnym dodatkiem jest tu wędzona papryka. Taki sos do smarowania mięsa powinien być słodki, kwaśny i ostry, z wyraźną nutą wędzonego aromatu - zachęcam, by dodać odpowiednią ilość składników do smaku. Taka marynata fantastycznie sprawdza się również do pieczonej karkówki, ale ja trzeba by piec o wiele dłużej.
Do kurczaka pieczonego w keczupie dobrze pasują pieczone ziemniaki, frytki lub ryż i zestaw surówek. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z kurczakiem:)
Zobaczcie też mój przepis na pysznego kurczaka pod pierzynką:
Pierś z kurczaka pieczona w keczupie, składniki:
ok. 500 g piersi z kurczaka,
2 łyżeczki granulowanej cebuli,
po pół łyżeczki rozmarynu i tymianku,
czubata łyżeczka majeranku majeranku,
na glazurę:
ok. 6 płaskich łyżek keczupu,
ok. łyżki musztardy (lub do smaku),
opcjonalnie ok. 2-3 płaskich łyżeczek majonezu,
łyżeczka miodu (lub do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, wędzona i ostra papryka
Pierś z kurczaka pieczona w keczupie, przygotowanie:
Każdą pierś przekroić na cieńsze kotlety. Oprószyć solą, pieprzem, cebulą, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem, odstawić na 30 minut lub całą noc (można dodać odrobinkę oleju). Połączyć pozostałe składniki marynaty do smaku - sos keczupowy powinien być słodki, kwaśny i ostry. Plastry mięsa dokładnie posmarować sosem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec około 30 minut w 180 C (połowę czasu można piec pod przykryciem, a na kilka ostatnich minut można włączyć opcję grill od góry, by mięso ładnie się zarumieniło). Uwaga: czas pieczenia zależy od grubości kawałków mięsa - pierś łatwo wysuszyć, więc mięso należy kontrolować.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Breast Baked in Ketchup Recipe:
approx. 500 g of chicken breast,,
2 tsp of granulated onion,
1/2 tsp of rosemary and thyme,
1 1/2 tsp of marjoram,
6 tbsp of ketchup,
approx. 1 tbsp of mustard (or to taste),
1 tsp of honey (or to taste),
few tsp of lemon juice, to taste,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, smoked paprika, hot paprika
Cut each breast to get thin cutlets. Season the meat with salt, pepper, onion, rosemary, thyme and marjorame. Set aside for 30 minutes or refrigerate overnight (you can use a tiny bit of oil to the marinade). Combine ketchup with the rest of ingredients, to taste - ketchup sauce should be tangy, sweet and hot. Generously brush the meat with ketchup sauce and place on a baking tray. Bake in 180C for about 30 minutes or until tender (cover the tray for the first 15 minutes of baking, you can broil the chicken for few last minutes). Baking time depends on the thickeneses of your cutlets. Serve over baked potatoes, fries, rice and some salad on the side. Enjoy:)
w ketchupie jeszcze nie piekłam:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze apetyczne danie z kurczakiem. :)
OdpowiedzUsuń😊 looks delicious!
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuńThat combination of herbs and spices sounds good.
OdpowiedzUsuńAle to musi być soczysty kurczak!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog kulinarny :)
Smakowicie wyglądają. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka w tej marynacie, najbardziej smakuje mi z pikantnym Włocławkiem, no i zapiekam od razu z pyrkami ��
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało 😊 Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
Usuń