Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką |
Dziś mam dla Was kolejny przepis z rybą na święta lub na Sylwestra. Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu, na pewno Wam posmakuje.
Zobaczcie przygotowanie ryby na poniższym filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Ja do mojego dania użyłam halibuta, ale sprawdzi się w zasadzie każdy filet bez skóry, warto wypróbować na przykład łososia, pstrąga łososiowego, dorsza lub mintaja. Jeśli lubicie ostre smaki, sos możecie doprawić odrobiną chili, świetnie sprawdzi się tu też słodka lub ostra wędzona papryka.
Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką bardzo dobrze smakuje z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z rybą :)
Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką, składniki:
ok. 400 g białej ryby (u mnie filet z halibuta),kawałek pora (biała i jasnozielona część),
2 ząbki czosnku,
ok. 2-3 szklanek wody,
mała czerwona papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej),
ok. 200 g pieczarek,
opcjonalnie szczypta cukru,
przyprawy do ryby: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
przyprawy do sosu, do smaku: sól, pieprz, słodka papryka (może być też wędzona papryka albo ostra papryka, oregano)
opcjonalnie natka pietruszki
Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką, przygotowanie:
Rybę oprószyć przyprawami, odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć posiekaną w kostkę paprykę i por. Smażyć kilka minut, a następnie dodać plasterki pieczarek. Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić przyprawami do sosu. Dodać koncentrat, zalać całość wodą. Dusić na małym ogniu około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli sos jest za kwaśny, można dodać trochę cukru.
Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie ułożyć rybę. Piec w 200 C około 15 minut (uwaga, czas duszenia ryby zależy od grubości kawałków - nie pieczemy za długo, by nie wyszła sucha). Opcjonalnie posypać całość świeżymi ziołami.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Baked Fish with Mushroom and Pepper Sauce Recipe:
400 g of halibut fillet (or any other fish fillet),white and light green part of leek,
2 cloves of garlic,
200 g tbsp of tomato paste,
approx. 2-3 cups of water,
1 small red bell pepper (or 1/2 yellow and 1/2 red pepper),
a big pinch of sugar, optional,
seasonings for the sauce to taste: salt, pepper, sweet paprika (you can also use smoked paprika or some chili), oregano
Thanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńDanie w sam raz na wigilię.
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Nie miałam okazji robić takiej rybki
OdpowiedzUsuńjak to pysznie wygląda! uwielbiam rybę w każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńI hope you enjoy it.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z rybą :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką zapiekaną rybkę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, ta musi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńLooks delicious !! Merry Christmas!!
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda pysznie. W mojej rodzinie uwielbiamy ryby i myślę, że ten wariant posmakuje nawet dzieciom.
OdpowiedzUsuńCiekawie zrobiona ryba jeszcze tak nie robiłam. Dzięki za przepis. Wesołych świąt.
OdpowiedzUsuńDziękuję,Wesołych Świąt ☺☺
UsuńWe enjoy fish dishes.
OdpowiedzUsuńThis looks tasty.
All the best Jan
I had sole fillets last night. I love all kinds of fish so this sounds good.
OdpowiedzUsuńZbliżają się święta, więc będzie jak znalazł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy piec przykrytą
OdpowiedzUsuńJa nie przykrywam, ale jeśli kawałki byłyby grubsze i czas pieczenia miałby się wydłużyć, można rybę przykryć 🙂
Usuń