Kotleciki drobiowe z porem i żółtym serem |
Kotleciki drobiowe z porem i żółtym serem to dobry pomysł na prosty obiad z piersi kurczaka. Całość przygotowań nie zajmuje wiele czasu i używamy tu łatwo dostępnych składników.
Drobiowe kotleciki bez panierki warto oprószyć ulubionymi przyprawami. Możecie skomponować własną mieszankę lub obsypać mięso przyprawą do drobiu albo gyros/kebab. Użyjcie też ulubionego żółtego sera do roztapiania.
Kotleciki z porem i żółtym serem dobrze smakują z ziemniakami i zestawem chrupiących surówek lub mizerią. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pysznego kurczaka :)
Polecam również mojego kurczaka w sosie z mascarpone:
Kotleciki drobiowe z porem i żółtym serem, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
ulubiona mieszanka przypraw do drobiu lub przyprawa gyros / kebab,
kawałek pora (jasnozielona i biała część),
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera,
sól, pieprz
Kotleciki drobiowe z porem i żółty serem, przygotowanie:
Pierś pokroić na średniej grubości plastry. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć przyprawami z obu stron. Pora pokroić w półplasterki, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu oraz doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Kurczaka usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, gdy będzie gotowy, na każdy kotlecik nałożyć porcję usmażonego pora i posypać żółtym serem. Wyłączyć gaz i przykryć patelnię, by ser się rozpuścił (można też na parę minut włożyć kotleciki do piekarnika).Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Mini Chicken Cutlets with Leek and Cheese Recipe:
500 g of chicken breast,
poultry seasoning,
a piece of leek ( white and light green part),
sal, pepper,
few heaping tbsp of grated cheese
Slice the breast and beat each slice, using a beat mallet. Sprinkle with seasonings. Cut the leek into halfmooons and cook in a small amount of oil or butter, until soft. season with salt and pepper. Set aside. Fry the chicken in batches, until tender. Add some leek on top of each cutlet and sprinkle with cheese. Turn off the flame and cover the pan, until cheese melts (you can also place your cutlets in the oven for few minutes). Serve with potatoes and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
pychota!
OdpowiedzUsuńNice, comforting recipe for the cold weather we're experiencing. Thanks!
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawdę pysznie
OdpowiedzUsuńTen ser robi robotę :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious! Thank you for sharing <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.