Dziś zapraszam na obiad z mięsa mielonego, czyli proste kotlety mielone w sosie paprykowym. Są proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą soczyste i mięciutkie.
Kotlety mielone w sosie z papryką są pyszne i aromatyczne - tym razem dodałam do sosu odrobinę sosu sojowego i dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego, który od pewnego czasu jest moim ulubionym dodatkiem do pomidorowych sosów mięsnych. Kotlety mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego.
Kotlety mielone w sosie paprykowym pysznie smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z mięsem mielonym :)
Zobaczcie również mój bigos cygański z klopsikami:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Kotlety mielone w sosie paprykowym, składniki:
mała cebula i opcjonalnie ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
ok. 1/3 szklanki bułki tartej plus 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki majeranku (lub innych ulubionych suszonych ziół)
Kotlety mielone w sosie paprykowym, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrobić i formować. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy kotlety będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, przełożyć je na talerz, a na patelnię dodać posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażyć kilka minut. Dodać kotlety. Zalać całość wodą lub bulionem (wlać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki), dodać koncentrat i sos sojowy. Dusić do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu około 15 minut. Na koniec doprawić czosnkiem niedźwiedzim.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Burgers in Red Bell Pepper Sauce Recipe:
for the burgers:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1 small onion, diced and sauteed,
salt (1/2 tsp) and pepper, marjoram (approx. 1 tsp),
1/4 cup of bread crumbs plus 1/4 cup of milk
Bear garlic? That is new to me.
OdpowiedzUsuńThe meat eaters will love this recipe. Thank you.
pyszne kotleciki, i ten sos!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńDelicje :)
OdpowiedzUsuńThat looks like something I would enjoy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam mielone w sosie:-).
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i apetycznie brzmi. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń