stycznia 26, 2022

Kotlety pożarskie z kurczaka

Kotlety pożarskie z kurczaka przepis
Kotlety pożarskie z kurczaka 

Kotlety pożarskie z kurczaka przepis

Kotlety pożarskie z kurczaka przepis

Dziś zapraszam na pyszne kotlety pożarskie z kurczaka, czyli pyszne, chrupiące, drobiowe kotleciki z siekanego drobno mięsa. To świetny pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli znudziły Wam się zwykłe, tradycyjne kotlety.

Drobiowe kotlety pożarskie są delikatne, soczyste i puszyste dzięki dodatkowi ubitych na sztywno białek. Jeśli chodzi o przyprawy, dodajemy do nich tylko sól i pierz - nic więcej im nie potrzeba. Mięso możecie drobniutko posiekać nożem lub wybrać szybsza wersję i wrzucić je do robota kuchennego / malaksera. Jedyną trudnością w przygotowaniu kotlecików jest to, że masa mięsna jest klejąca i dość trudna do uformowania - ja radzę sobie w ten sposób, że nabieram porcję masy, kładę ją na talerzu z bułką tartą i obsypuję większą ilością bułki tartej. Dopiero wtedy formuję kotlecik. Po schłodzeniu kotlety bardzo dobrze się smażą, nie rozpadają się i łatwo je przewracać.

Kotlety pożarskie świetnie smakują z dodatkiem różnych ciepłych lub zimnych sosów, ale są tez pyszne same, podane z ziemniakami i surówką, sałatką lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pysznego kurczaka:)

Polecam również moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Kotlety pożarskie z kurczaka, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
3 żółtka i 3 białka,
4 czubate łyżki bułki tartej i 100 ml mleka (można zastąpić kajzerką namoczoną w mleku),
duża cebula (drobno posiekania i zeszklona na patelni),
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej,
sól (u mnie troszkę więcej niż pół łyżeczki), pieprz,
bułka tarta do panierowania kotlecików

Kotlety pożarskie z kurczaka, przygotowanie:

Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na kilka minut, aż wchłonie cały płyn. Mięso bardzo drobno posiekać nożem lub w robocie kuchennym / malakserze. Połączyć z żółtkami, zeszkloną cebulą, masłem, bułką tartą i przyprawami, dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno, dodać do mięsa i wymieszać. Masa będzie bardzo klejąca (w razie problemów można dodać trochę więcej suchej bułki tartej, ale nie dodawać za dużo, masa ma się kleić). Nabierać porcje masy mięsnej, kłaść je na talerz z bułką tartą i dokładnie obsypać większą ilością bułki tartej, uformować w płaski kotlecik. Uformowane kotlety schłodzić około 30 minut w lodówce. Smażyć do wyraźnego zarumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, odsączyć na ręczniku papierowym.

Oryginalny przepis ze strony olgasmile.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Polish Chopped Chicken Cutlets Recipe:

500 g of chicken breast,
3 egg yolks and 3 egg whites,
4 heaping tbsp of bread crumbs plus 100 ml of milk,
1 large onion (finely chopped and cooked, until transluscent),
2 tbsp of room temperature butter,
salt (a bit more than 1/2 tsp), pepper,
bread crumbs for the coating

Mix 4 tbsp of bread crumbs and milk, set aside for few minutes. Very finely chop chicken breast (or use a food processor). Combine with yolks, bread crumbs, onion, butter and salt and pepper and mix with your hands or spoon. Beat the egg whites, until stiff. Fold into the meat. The mixture is very sticky, so take a portion of a meat and place on a plate with bread crumbs. Cover with more breadcrumbs on top and on the sides and form a small cutlet. Chill in the fridge for about 30 minutes. Fry on a well heated oil, until golden and crispy on both sides. Serve with potatoes and some slaw or a salad on the side. Enjoy!

8 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger