Kotlety pożarskie z kurczaka |
Dziś zapraszam na pyszne kotlety pożarskie z kurczaka, czyli pyszne, chrupiące, drobiowe kotleciki z siekanego drobno mięsa. To świetny pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli znudziły Wam się zwykłe, tradycyjne kotlety.
Drobiowe kotlety pożarskie są delikatne, soczyste i puszyste dzięki dodatkowi ubitych na sztywno białek. Jeśli chodzi o przyprawy, dodajemy do nich tylko sól i pierz - nic więcej im nie potrzeba. Mięso możecie drobniutko posiekać nożem lub wybrać szybsza wersję i wrzucić je do robota kuchennego / malaksera. Jedyną trudnością w przygotowaniu kotlecików jest to, że masa mięsna jest klejąca i dość trudna do uformowania - ja radzę sobie w ten sposób, że nabieram porcję masy, kładę ją na talerzu z bułką tartą i obsypuję większą ilością bułki tartej. Dopiero wtedy formuję kotlecik. Po schłodzeniu kotlety bardzo dobrze się smażą, nie rozpadają się i łatwo je przewracać.
Kotlety pożarskie świetnie smakują z dodatkiem różnych ciepłych lub zimnych sosów, ale są tez pyszne same, podane z ziemniakami i surówką, sałatką lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pysznego kurczaka:)
Polecam również moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Kotlety pożarskie z kurczaka, składniki:
500 g piersi z kurczaka,Kotlety pożarskie z kurczaka, przygotowanie:
Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na kilka minut, aż wchłonie cały płyn. Mięso bardzo drobno posiekać nożem lub w robocie kuchennym / malakserze. Połączyć z żółtkami, zeszkloną cebulą, masłem, bułką tartą i przyprawami, dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno, dodać do mięsa i wymieszać. Masa będzie bardzo klejąca (w razie problemów można dodać trochę więcej suchej bułki tartej, ale nie dodawać za dużo, masa ma się kleić). Nabierać porcje masy mięsnej, kłaść je na talerz z bułką tartą i dokładnie obsypać większą ilością bułki tartej, uformować w płaski kotlecik. Uformowane kotlety schłodzić około 30 minut w lodówce. Smażyć do wyraźnego zarumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, odsączyć na ręczniku papierowym.
Oryginalny przepis ze strony olgasmile.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Polish Chopped Chicken Cutlets Recipe:
500 g of chicken breast,3 egg yolks and 3 egg whites,
4 heaping tbsp of bread crumbs plus 100 ml of milk,
1 large onion (finely chopped and cooked, until transluscent),
2 tbsp of room temperature butter,
salt (a bit more than 1/2 tsp), pepper,
bread crumbs for the coating
smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCałkiem fajny pomysł na obiad, kradnę do wypróbowania w kuchni. :)
OdpowiedzUsuńNice! Very tasty, pretty quick to make. Thanks!
OdpowiedzUsuńPodobne serwowano na mojej stołówce studenckiej :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńHow fantastic! This looks really delicious.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Fajna alternatywa dla schabowego.
OdpowiedzUsuń