Kurczak w sosie z pieczarkami i kukurydzą |
Dziś polecam kolejny przepis na obiad z piersią kurczaka. Prosty i szybki kurczak w sosie z pieczarkami i kukurydzą zawsze się udaje, to świetne danie na środek tygodnia, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie.
Pierś z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą może być doprawiona tak jak najbardziej lubicie. Jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć ulubionej mieszanki przypraw do drobiu. Wybierzcie taki zestaw przypraw, który zawiera suszone zioła i czosnek, bo te składniki najlepiej pasują do pieczarek i mięsa.
Kurczak w sosie pieczarkowym pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z kurczakiem :)
Zobaczcie również mój przepis na pysznego kurczaka w sosie z mascarpone:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Kurczak w sosie z pieczarkami i kukurydzą, składniki:
500 g piersi z kurczaka,2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
jasnozielona część pora lub cebula,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
ok. 200 g pieczarek,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika, sprawdzi się też mleko),
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie lub mieszanka ziół włoskich, opcjonalnie granulowany czosnek (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do drobiu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Kurczak w sosie z pieczarkami i kukurydzą, przygotowanie:
Piersi przeciąć na kilka cieńszych kotletów. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć.
Na patelnię po kurczaku wrzucić plasterki pieczarek i drobno posiekaną cebulę lub por, smażyć kilka minut i opcjonalnie dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dusić około 15 minut lub do miękkości mięsa. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody lub śmietanki. Dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Breast in Creamy Sauce with Mushrooms and Corn Recipe:
500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion or light green part of leek,
2 cloves of garlic, optional,
200 g od button mushrooms,
few hepaing tbsp of canned corn,
approx. 1/3 cup heavy cream,
1 tsp of potato starch or corn starch (or flour),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or Italian dry herbs blend, optionally granulated garlic (you can also use your favourite poultry seasoning instead)
Cut chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil ina pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside.
To the same pan, add sliced mushrooms and finely chopped onion or leek. Cook for few minutes, until lightly golden.Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water. Simmer for about 15 minutes or until tender. Add some cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Add corn. Sprinkle with parsley. Serve over potatoes, pasta, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
super obiadek!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię podobne danie :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a really wonderful dish! Thank you so much for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
This looks SO good! Thanks. And Happy New Year!
OdpowiedzUsuńCoś obłędnego :)
OdpowiedzUsuńThat looks good. I usually use canned cream of mushroom soup for dishes like this.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPysznie i w miarę szybko to lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDelicious dinner recipe:)
OdpowiedzUsuń