Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym
Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym
Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Są gotowe dosłownie w kilka chwil, pasują zarówno na szybki posiłek w środku tygodnia jak i na pyszne danie dla gości.
Polędwica wieprzowa w sosie jest bardzo delikatna i mięciutka, ale kluczem jest tu bardzo krótka obróbka termiczna mięsa. Polędwiczki nie lubią długiego duszenia, zbyt długie gotowanie powoduje, że robią się gumowe i twarde.
Sos słodko-kwaśny możecie doprawić ostrzej, jeśli lubicie takie sosy z dodatkiem chili. Zamiast granulowanego imbiru wspaniale byłoby użyć tego świeżego.
Polędwiczki w sosie słodko-kwaśnym wspaniale smakują z ryżem, ale będą też pyszne z innymi dodatkami. Bardzo polecam, smacznego :)
Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym, składniki:
polędwica wieprzowa, mała cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek wody, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego albo miodu (do smaku) 2-3 łyżki sosu sojowego (do smaku), opcjonalnie kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany imbir
opcjonalnie natka pietruszki
Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym, przygotowanie:
Polędwicę pozbawić błonek, pokroić na grube plastry. Oprószyć przyprawami. Smażyć kilka minut do zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz (polędwica powinna być wciąż surowa w środku). Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Dodać koncentrat. Zalać całość wodą. Doprawić sosem sojowym, miodem i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej cukru lub miodu, jeśli za mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Dusić około 5-10 minut do lekkiego zgęstnienia. Jeśli lubimy gładkie sosy, można na tym etapie zmiksować całość. Do sosu (zmiksowanego lub nie) dodać podsmażoną polędwicę. Dusić bardzo krótko, dosłownie parę minut, aż mięso będzie gotowe w środku - nie dusimy za długo, bo mięso wyjdzie twarde. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Remove any tough membranes from the meat and cut into thick slices. Sprinkle the meat with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook for few minute, until golden on both sides, but still raw inside.Remove to a plate. To the same skillet, add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add tomato paste and cover with liquid. Add soy sauce and some honey. Simmer on low for about 10 minutes, until thickens. Optionally add lemon juice to taste. Add the meat and cook for couple of minutes, until tender - do not cook for too long, few mnutes is enough. Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve over rice and with some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
ależ kolorowo! pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno z ostrym sosem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńWonderful use of another versatile meat.
OdpowiedzUsuńale bym wcinała takie polędwiczki :D Mniam!
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, nie robiłam jeszcze takich. Myślę że będzie smakować w moim domu.
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńPolędwiczki i pyszny sosik, idealnie. :)
OdpowiedzUsuńAkurat za wieprzowiną nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają. Lubię pomidorowy sos. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń