stycznia 23, 2022

Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami

Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami przepis
Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami 

Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami przepis

Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami przepis

Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami przepis

Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami i papryką to świetny pomysł na obiad ze schabu w plastrach. Jest prosty w przygotowaniu, nie ma przy nim dużo pracy i dobrze pasuje na spotkania w większym gronie.

Zobaczcie przygotowanie schabu na filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Schab pieczony w śmietanie 30 % jest idealnie kruchy i mięciutki. Godzina w piekarniku powinna w zupełności mu wystarczyć, ale jeśli macie grubsze kotlety, czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć. Zamiast przypraw użytych przeze mnie możecie wykorzystać swoją ulubioną mieszankę do wieprzowiny.

Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami z gotowanych ziemniaków (np. śląskimi lub typu gnocchi), pasuje też do kaszy lub ryżu. Podajcie go z prostą surówką lub sałatką. Polecam, smacznego:)


Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami, składniki:

700 g schabu w plastrach,
ok. 300 g pieczarek,
pół dużej czerwonej papryki,
kawałek pora lub duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
400-500 ml śmietanki 30 %,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka (można zamiast nich użyć ulubionej mieszanki przypraw do wieprzowiny)

Schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami, przygotowanie:

Plastry mięsa cienko rozbić, oprószyć przyprawami z obu stron i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w dużą kostkę paprykę i drobno pokrojoną cebulę lub por. Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa przełożyć do naczynia z mięsem. Pieczarki pokroić w plastry, zrumienić z obu stron, doprawić solą i pieprzem i również przełożyć do naczynia z mięsem. Zalać całość śmietanką - tak, by kotlety były prawie w całości zanurzone. Piec z 190 C około godziny lub do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie i kruche. Gdyby całość za szybko rumieniła się od góry, można w połowie pieczenia zakryć naczynie folią lub pokrywką. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Cutlets Baked with Mushrooms and Cream Recipe:


approx. 700 g of pork cutlets,
300 g of button mushrooms,
1 onion or a piece of leek,
1/2 of a large red bell pepper,
1-2 cloves of garlic,
400-500 ml of heavy cream,
seasonings to taste: salt, pepper, Herbs de Provence or any other dry herbs of choice, sweet paprika (you can also use your favourite pork spice blend instead)

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Place in the baking tray. To the same pan, add finely chopped onion and roughly chopped pepper. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic, season with salt and pepper. Add vegetables to your meat. To the same pan, add sliced mushrooms Cook, until lightly golden and season with salt and pepper. Add to the meat and vegetables. Bake in 190 C for about a hour, or until meat is very tender. You can cover the tray with foil, if browns too quickly. Serve over potatoes and with some crunchy slaw on the side. Enjoy!

9 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger