Udka w sosie z porem i marchewką |
Dziś zapraszam na pyszne udka w sosie z porem i marchewką. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą soczyste i delikatne.
Duszone udka są u mnie pozbawione skóry - dłużej duszona stałaby się gumowa i miękka. Jeśli Wam to nie przeszkadza, możecie zostawić ją na mięsie. Doprawcie kurczaka ulubioną mieszanką przypraw do drobiu lub mięsa, sos może być łagodny lub ostrzejszy, jak wolicie.
Udka w sosie z porem i marchewką bardzo dobrze smakują z ziemniakami lub ryżem. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka:)
Polecam również moją pyszną potrawkę z udek kurczaka:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Udka w sosie z porem i marchewką, składniki:
2-3 duże udka z kurczaka (ćwiartki),mała marchewka,
Udka w sosie z porem i marchewką, przygotowanie:
Z udek ściągnąć skórę, oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny się wyraźnie zrumienić, ale być surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekanego pora i pokrojoną w małą kostkę marchewkę, smażyć kilka minut. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 40 minut lub do miękkości mięsa (powinno być bardzo miękkie). Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką / skrobią rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody. Posypać natką lub koperkiem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken Thighs In Gravy with Carrots and Leek Recipe:
2-3 chicken thighs,3-4 cups of water or chicken stock,
1/4 - 1/3 cup of heavy cream,
1 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or any other dry herbs of your choice (you can also use your favourite poultry seasoning instead),
some parsley or dill, optional
Remove the skin from your chicken thighs and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside. To the same pan, add finely chopped leek and diced carrots, cook for few minutes. Add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaf and allspice. Simmer for about 40 minutes or until very tender. Add few tbsp of cream. Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Sprinkle with parsley or dill. Serve over potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side, Enjoy!
jak apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńAż chciałabym spróbować tej wersji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIt looks deli!!!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEKEND
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com/
Nabrałam ochoty na takiego soczystego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować jeszcze nie robiłam takich.
OdpowiedzUsuńW sam raz na niedzielny obiad, miał, niam😊
OdpowiedzUsuń