Karkówka w sosie barbecue |
Karkówka w sosie barbecue to dobry pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad z karkówki wieprzowej. Jest aromatyczna, słodko-kwaśna, naprawdę bardzo smaczna.
Karkówka duszona w sosie jest idealnie mięciutka, delikatna i soczysta. Pamiętajcie, by domowy sos a'la barbecue doprawić do smaku - ma być lekko kwaśny od soku z cytryny, słodki od ketchupu i pikantny z wyraźnym aromatem wędzonej papryki - nie omijajcie jej w daniu, to ona nadaje całości wyjątkowego smaku.
Karkówka w sosie barbecue świetnie smakuje z ziemniakami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną karkówkę :)
Polecam również moja karkówkę w sosie własnym z pieczarkami i cebulą:
Karkówka w sosie barbecue, składniki:
500-600 g karkówki w plastrach,
przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka wędzona papryka, majeranek (lub inne ulubione suszone zioła)
na sos:
ok. 3 szklanek wody,
ok. 7 łyżek pikantnego ketchupu,
ok. 4-5 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego, jak słony jest nasz sos sojowy, na początku lepiej dać mniej),
sok z cytryny (do smaku),
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
listek laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka wędzona papryka, opcjonalnie szczypta ostrej papryki, majeranek
Karkówka w sosie barbecue, przygotowanie:
Karkówkę oprószyć przyprawami i podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, włożyć mięso,, zalać całość wodą, dodać listek laurowy, ketchup i sos sojowy. Dusić około 60-90 minut, aż karkówka będzie idealnie miękka, a sos zgęstnieje. Gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli za mało kwaśny, więcej cytryny. Doprawić. Jeśli w trakcie duszenia płyn szybko by wyparował, należy dodać więcej wody.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Neck Fillets in Barbecue Sauce Recipe:
500-600 g of pork neck fillets,
seasonings for the meat: salt, pepper, marjoram, sweet smoked paprika
for the sauce:
3 cups of water,
approx. 7 tbp of hot ketchup,
4-5 tbsp of soy sauce or teriyaki (or to taste - the amount depend of the saltiness of your soy sauce),
lemon juice, to taste,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet smoked paprika, a pinch of chili, dry marjoram
Sprinkle the meat with seasonings. Heat a smalla mount of oil in a pan, add your meat and cook, until golden on both sides. Set aside.
To the same pan, add finely chopped onion and cook for few minutes, Add finely chopped garlic and cook for few minutes. Add the meat and rest of ingredients for the sauce, beside lemon juice. Simmer for about 60-90minutes or until very tender. Add enough spices, lemon juice or ketchup making sure your sauce is sweet, tangy and spicy. Serve over potatoes or rice. Enjoy!
pyszny sosik!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad. Lubię tak przygotowaną, duszoną karkówkę. :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle pyszności :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a fantastic dish. Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńLot of flavor in this dish. A LOT! So it's my kind of food. :-) Thanks!
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńMoże być pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo wyrazista i aromatyczna karkówka :)
OdpowiedzUsuń