lutego 18, 2022

Kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem

 
Kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem przepis
Kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem 

Kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem przepis

Kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem przepis

Dziś polecam kolejny przepis na pyszny obiad z piersią kurczaka. Prosty i szybki kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem zawsze się udaje, to świetne danie na środek tygodnia, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie.

Pierś z kurczaka z czosnkiem w sosie koperkowym może być doprawiona ulubioną mieszanką przypraw do drobiu o smaku czosnkowo-ziołowym. Nie żałujcie również świeżego czosnku w ząbkach i obficie posypcie danie posiekanym pęczkiem koperku.

Kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem pasuje do ziemniaków, kaszy i ryżu. To świetne danie z prostych, tanich i łatwo dostępnych składników. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pysznego kurczaka:)

Polecam również mojego pysznego kurczaka w sosie z mascarpone i pomidorami:



Kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku lub mleka (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, odrobina majeranku i suszonej natki pietruszki (przyprawy można zastąpić ulubioną czosnkowo-ziołową mieszanką przypraw do mięsa),
pęczek koperku

Kurczak w sosie czosnkowym z koperkiem, przygotowanie:


Piersi pokroić na plastry (można tez pokroić w kostkę lub przeciąć na kilka cieńszych, większych kotletów). Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. 

Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dusić około 20 minut lub do miękkości mięsa.  Wlać śmietankę lub mleko. Opcjonalnie doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody lub śmietanki. Obficie posypać posiekanym koperkiem i wymieszać. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Chicken in Garlic and Dill Sauce Recipe:

500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1/2 of an onion,
2-3 cloves of garlic,
approx. 1/3 cup heavy cream or milk,,
1 tsp of potato starch or corn starch (or flour),
seasonings to taste: salt, pepper, optionally granulated garlic, some marjoram and dry parsley (you can also use your favourite garlic seasoning instead),
1 small bunch of dill

Slice your chicken breast or cut into bite size pieces. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a  pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside. 

To the same pan,  finely chopped onion. Cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds or so and add the meat back in. Cover with stock or water. Simmer for about 20 minutes or until tender.  Add some cream or milk. Check the seaosnings. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Generously sprinkle with finely chopped dill.  Serve over potatoes, pasta, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger