lutego 09, 2022

Kurczak w sosie keczupowym

Kurczak w sosie keczupowym przepis
Kurczak w sosie keczupowym 

Kurczak w sosie keczupowym przepis

Kurczak w sosie keczupowym przepis


Nie macie pomysłu na szybki obiad z piersi kurczaka, który posmakuje całej rodzinie? Kurczak w sosie keczupowym jest ekspresowy w przygotowaniu, smakuje małym i dużym :)

Kurczak w sosie z keczupem jest delikatnie pikantny i słodki. Jeśli macie ochotę, możecie zakwasić go odrobiną soku z cytryny. Ja doprawiłam go moim ulubionym czosnkiem niedźwiedzim, ale sprawdzą się inne Wasze ulubione zioła, na przykład oregano czy mieszanka ziół włoskich.

Kurczak w sosie keczupowym fantastycznie smakuje z ryżem, ziemniakami, lub kaszą i prostą surówką. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pysznego kurczaka :)

Polecam również mojego pysznego kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Kurczak w sosie keczupowym, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka papryka

na sos: 

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

ok. 3 szklanek wody,
ok. 7 czubatych łyżek pikantnego keczupu,
ok. 2-3 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego, jak słony jest nasz sos sojowy, na początku lepiej dać mniej),
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki  30 % (lub do smaku; można tez użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18 lub 12 %),
opcjonalnie odrobina soku z cytryny, jeśli sos byłby za słodki,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, gdyby sos był za rzadki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi (można wykorzystać też inne ulubione suszone zioła, na przykład oregano)

Kurczak w sosie keczupowym, przygotowanie:

Pierś pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i  podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron (mięso powinno być wciąż surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, włożyć mięso, zalać całość wodą, dodać keczup i sos sojowy. Dusić około 20-30 minut lub do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie. Wlać śmietankę. Gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli jest za słodki, dodać sok z cytryny. Doprawić i ewentualnie zagęścić mąką rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (mieszankę z mąki i wody dodajemy stopniowo, do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Chicken in Ketchup Sauce Recipe:


500 g of chicken breast,
seasonings for the meat: salt, pepper, sweet paprika

for the sauce:
approx. 3 cups of water,
approx. 7 tbp of hot ketchup,
2-3 tbsp of soy sauce or teriyaki (or to taste - the amount depend of the saltiness of your soy sauce),
lemon juice, optional - to taste,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
1/3 cup of heavy cream,
1-2 tsp of potato starch or corn starch or all purpose flour,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, wild garlic (or any other dry herbs of your choice for example oregano)

Cut the meat into bite size pieces. Sprinkle the meat with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add your meat and cook, until golden on both sides. Set aside. 

To the same pan, add finely chopped onion and cook for few minutes, Add finely chopped garlic and cook for few minutes. Add the meat and pour in some water, soy sauce and add ketchup.. Simmer for about 30 minutes or until tender. Add enough spices, lemon juice or ketchup making sure your sauce is sweet, tangy and spicy.  Add heavy cream. If your sauce is too runny, add some slurry (starch or flour mixed with 1/3 cup of water). Serve over potatoes or rice. Enjoy!

9 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger