Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i boczkiem |
Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i boczkiem to prosty i szybki obiad z piersią kurczaka. Jest dość kaloryczny, ale raz na jakiś czas można zafundować sobie taką pożywną, rozgrzewającą porcję.
Kurczak w sosie z boczkiem i szpinakiem może być doprawiony czosnkiem i Waszymi ulubionymi ziołami lub gotową mieszanką ziołowo-czosnkową do kurczaka. W daniu używamy słodkiej śmietanki, dzięki której sos jest idealnie kremowy i aksamitny. Jeśli macie ochotę podać takie mięso do makaronu, dobrze sprawdzi się tu również odrobina startego parmezanu.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem i boczkiem dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do niej prosta surówkę lub zestaw sałat. Smacznego:)
Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i boczkiem, składniki:
500 g piersi kurczaka,
100 g wędzonego boczku,
duża garść świeżego szpinaku (opcjonalnie),
cebula,
2 szklanki wody,
opcjonalnie listek laurowy,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej śmietanki 12 albo 18 % z kartonika),
ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej rozmieszanej w małej ilości wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki wody),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek (można zastąpić świeżym i dodać go z cebulą), zioła prowansalskie,
opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i boczkiem przygotowanie:
Boczek pokroić w małą kostkę i usmażyć na chrupko. Odsączyć na ręczniku papierowym. Kurczaka pokroić w plastry lub kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić z obu stron na patelni po boczku - gdyby zostało za dużo tłuszczu, można go odlać przed smażeniem piersi. Dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać listek laurowy i boczek, zalać całość wodą. Dusić do miękkości mięsa około 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietankę. Dodać szpinak i dusić kilka minut, aż zwiędnie. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą (dodajemy mieszankę skrobi i wody stopniowo, można nie użyć całości, jeśli sos będzie odpowiednio gęsty). Sprawdzić stopień doprawienia sosu i ewentualnie doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Opcjonalnie posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken in Creamy Spinach and Bacon Sauce Recipe:
500 g of chicken breast,
100 g of diced bacon,
a large handful of fresh spinach,
1 onion,
1 cup of water,
1 bay leaf, optional,
approx. 1/2 cup of heavy cream,
approx. 1 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, Herbs de Provence,
few tsp of chopped parsley, optional
Sear your bacon on a skillet, until golden and crispy. Drain on a paper towel. Slice your chicken breast or cut the meat into bite size pieces and season well. Add the chicken to the same skillet and sear, until golden on both sides, but still raw inside. Add finely chopped onion and cook for few minutes. Add the bacon back in, pour in some water and simmer on low for about 15-20 minutes, until tender. Add cream and spinach. Cook, until wilts. Add some slurry (starch with water). Cook, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!
Idealny na obiad
OdpowiedzUsuńkolejny pyszny sosik!
OdpowiedzUsuńZ makaronem musi być mega :)
OdpowiedzUsuńThat sounds really good.
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na podanie szpinaku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie zrobiony kurczak. Zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuń