Lubicie karkówkę? Dziś na obiad poleca się paprykowa karkówka pieczona w plastrach, która wymaga niewiele pracy i składników, a na pewno Wam posmakuje :)
Karkówka z papryką z piekarnika jest banalnie prosta w przygotowaniu - jeśli chcecie, by było naprawdę szybko, oprószcie ją ulubioną, gotową mieszanką pikantnej, paprykowej przyprawy do mięs. Tak naprawdę możecie tu użyć ulubionych przypraw do karkówki, może być ostrzejsza lub łagodniejsza w smaku.
Podsmażona na złoto cebula i papryka dodaje mięsu jeszcze więcej smaku, sprawia, że jest jeszcze wilgotniejsze i bardziej miękkie. Karkówkę pieczemy tak długo, aż będzie naprawdę mięciutka i delikatna - długie pieczenie lub duszenie powoduje, że takie mięso wprost rozpływa się w ustach.
Karkówka z cebulą i papryką sprawdzi się również na wszelkie spotkania w większym gronie. Podajcie ją z ziemniakami albo frytkami i chrupiącą surówką lub lekką sałatką. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na karkówkę :)
Polecam również moją pyszną karkówkę w sosie własnym z cebulą:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Paprykowa karkówka pieczona w plastrach, składniki:
6 cienkich plastrów karkówki (ok 600 g),
2-3 duże cebule,
kilka łyżeczek soku z cytryny,
opcjonalnie odrobina mąki do oprószenia karkówki,
przyprawy (zamiast użytych przeze mnie można użyć gotowej paprykowej przyprawy pikantnej):
łyżeczka granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
łyżeczka oregano,
czubata łyżeczka majeranku,
łyżeczka słodkiej papryki (można dać szczyptę ostrej papryki),
sól, pieprz
przyprawy do cebuli i papryki: sól, pieprz
ok. pół szklanki wody
Paprykowa karkówka pieczona w plastrach, przygotowanie:
Plastry karkówki polać olejem i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami i opcjonalnie niewielką ilością mąki (można odstawić mięso na 30 minut do marynowania lub całą noc, ale w tym wypadku mąkę dodajemy dopiero tuz przed smażeniem). Podsmażyć do bardzo wyraźnego zarumienienia z obu stron (mięso ma być rumiane, ale surowe w środku).
Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i grube paski papryki (gdyby na patelni zebrało się sporo przypalonych drobinek od przypraw i mięsa, można przecedzić tłuszcz). Smażyć warzywa kilka minut. Karkówkę ułożyć w naczyniu do zapiekania, plastry poprzekładać podsmażoną cebulą i papryką, część warzyw wyłożyć na wierzch. Przykryć naczynie pokrywką lub folią, dolać wodę i piec około 90-120 minut w 180 C (lub do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie). Na 20 -15 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę, by mięso lepiej się zarumieniło.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Baked Pork Neck Fillets with Red Bell Pepper and Onion Recipe:
5-6 thin slices of pork neck,
2-3 large onions,
few tsp of lemon juice,
seasonings (you can also use your favourite paprika spice blend instead):
1-2 tbsp of oil,
1 tsp tsp og granulated garlic,
1 tsp of dry oregano,
1 tsp of marjoram,
1 tsp of sweet paprika,
salt and pepper
seasonings for the onion and pepper: salt,
approx 1/2 cup of water
Sprinkle the meat with spices, add lemon juice and oil. Let it marinade for 30 minutes or sear immediately, until deeply golden on both sides. Set aside. To the same pan add onion cut into halfmoons and thick strips of pepper (you can strain the meat oil first, in case of any burnt pieces). Add seasonings and cook for few minutes. Add your meat to the baking tray, add half of the onion and pepper mixture between each slice, and another half on top. Add the water, cover and bake in 180 C for about 90 to 120 minutes. Serve with potatoes or fries and some slaw or salad on the side. Enjoy!
pycha obiad!
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious! Thank you for sharing <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Love red bell pepper, and they're wonderful with onions. Terrific looking recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńI've never had pork neck but I would try it.
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda i pewnie jest przepyszny. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOstatnio co raz częściej robię potrawy z karkówki. Chetnie spróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńZachęca pod względem kolorystycznym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń