Duszony schab w sosie z marchewką wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Jeśli macie ochotę, do sosu możecie dodać inne ulubione warzywa albo trochę pieczarek.
Schab w sosie dobrze smakuje z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków (na przykład śląskimi albo typu gnocchi), kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)
Schab duszony w sosie z marchewką, składniki:
ok. 400-500 g schabu w plastrach ,2-3 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru,
średniej wielkości marchewka,
kawałek pora (biała i jasnozielona część),
ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi) lub mąki pszennej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody, mleka lub słodkiej śmietanki,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek
kilka łyżeczek posiekanego koperku lub natki pietruszki
Schab duszony w sosie z marchewką, przygotowanie:
Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną na grube kawałki marchewkę i posiekany drobno por. Smażyć kilka minut, dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić na małym ogniu około godziny i 20-30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dodać posiekany koperek lub natkę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, mleka lub śmietanki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork in Gravy with Carrots Recipe:
approx. 500 g of pork cutlets,
2-3 cups of water or stock,
1 medium carrot,
a piece of leek (white and light green part),
approx. 2 tsp of potato starch or corn starch or flour mixed with 1/3 cup of water, cream or milk,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, granulated garlic,
few tsp of chopped dill or parsley
Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped leek and roughly chopped carrot. Cook for few minutes. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20- 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water, milk or cream). Sprinkle with dill or parley. Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
smaczna propozycja:)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia schab, spróbuję odtworzyć Twój przepis, z pewnością mu się spodoba!
OdpowiedzUsuńWyglada to naprawdę bardzo smacznie ❤️
OdpowiedzUsuńPyszny schab, na dodatek prosty w wykonaniu. :)
OdpowiedzUsuńZ checią zrobię, pyszny pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńApetyczny
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThat sounds really good. I would try that.
OdpowiedzUsuń