Ciasto Dwa Budynie to wspaniały deser dla gości do kawy. Takie warstwowe ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką jest proste w przygotowaniu, poza tym przygotujecie je z tanich i łatwo dostępnych składników.
Ciasto Dwa Budynie przygotowane jest na jasnym biszkopcie. Mój biszkopt na małą kwadratową blaszkę (lub tortownicę) to sprawdzony, łatwy przepis bez oddzielania żółtek od białek - udaje się za każdym razem. Moje budyniowe ciasto zawiera również dwa rodzaje błyskawicznego kremu budyniowego bez długiego ucierania masła. To szybsza i łatwiejsza wersja wersja masy budyniowej - nie trzeba martwić się o powstanie grudek lub rozwarstwienie się kremu. Ostatnią warstwą jest pyszna i leciutka pianka śmietankowa obsypana obficie wiórkami czekoladowymi.
Jeśli macie ochotę, przed dodaniem pianki możecie wyłożyć na ciasto galaretkę z owocami - świetnie sprawdzą się na przykład maliny, brzoskwinie albo truskawki.
Ciasto Dwa Budynie to deser idealny na imieniny, urodziny, Święta i inne okazje. Bardzo polecam, smacznego :)
Ciasto Dwa Budynie, składniki:
na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25-26 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:
na biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki pszennej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1/2 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu,
ok. 230 g herbatników,
na jasny krem budyniowy:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
50 g masła,
2 łyżki cukru,
375 ml mleka
na ciemny krem budyniowy:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
50 g masła,
2 łyżki cukru,
łyżka ciemnego kakao,
375 ml mleka
na piankę:
400 g śmietanki kremówki 36 %,
2 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki wody,
cukier puder do smaku,
opcjonalnie mielona wanilia,
kilka kostek ciemnej czekolady do starcia na wierzch ciasta
Ciasto Dwa Budynie, przygotowanie:
Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-20 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Przygotować jasny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać na biszkopt, od razu nałożyć warstwę herbatników.
Przygotować ciemny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący budyń wylać na biszkopt, nałożyć kolejną warstwę herbatników.
Przygotować piankę śmietankową: żelatynę zalać małą ilością wody (około 1/4 szklanki). Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić na parze. Ubić śmietankę z wanilią prawie na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder do smaku. Delikatnie ubić rozpuszczoną żelatynę przez kilka sekund, aż powstaną bąbelki. Stopniowo dodawać do żelatyny kilka łyżeczek ubitej śmietany (jak na filmie). Połączyć całość krótko mikserem i wyłożyć na krem budyniowy. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Chłodzić kilka godzin.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Two Puddings Cake Recipe:
for the sponge cake,
3 eggs,
1/2 cup of sugar,
100 of flour,
1 tsp of baking powder
1/2 cup of water plus few tsp of lemon juice
230 g of biscuits,
for vanilla pudding layer:
1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
375 ml of milk,
50 g of butter,
2 tbsp of sugar (or to taste)
for chocolate pudding layer:
1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
375 ml of milk,
50 g of butter,
1 tbsp of dark cocoa,
2 tbsp of sugar (or to taste)
for cream topping:
400 ml of heavy cream
2 tsp of gelatin powder,
some powdered sugar to taste,
few pieces of chocolate for grating on top of the cake
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (24x24cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 18 to 20 minutes in 180C. Let cool completely. Cut off thin layer of brown skin on top of the cake. Generously soak prepared sponge cake with some lemon juice and water mixture.
Prepare vanilla filling: heat half of milk with sugar and butter. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the cake and add layer of biscuits on top.
Prepare chocolate filling: heat half of milk with sugar and butter. Add cocoa and whisk well. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the biscuits and add another layer of biscuits on top.
Cover gelatine with some water (approx. 1/4 cup) and set aside, until swells. Melt in a double boiler. Beat the cream, until almost stiff. Beat the melted gelatine, until you see some bubbles. Gradually add few tsp of cream to the gelatine and when it's combined, add to the rest of the cream. Place the mixture on top of the pudding and sprinkle with grated chocolate. Let it set in the fridge for few hours. Enjoy:)
That does sound like a celebratory treat. Thank you.
OdpowiedzUsuńCake and pudding go together so well so I know I would love this.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńJest to jedno z lepszych ciast jakie mi wychodzą :) Myślę że każda osoba która raz zrobi pokocha to ciasto.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiego. Z przyjemnością spróbuję
OdpowiedzUsuńWow, this looks absolutely fantastic!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
looks so yummy :)
OdpowiedzUsuńWarto byłoby zrobić na święta lub w formie tortu na urodziny syna
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ciasta z budyniem. Tutaj mam aż dwa :D Ekstra
OdpowiedzUsuń