Dziś zapraszam na banalnie proste i ekspresowe danie na obiad z piersi kurczaka. Kurczak w majonezie przygotowany jest z minimum składników, udaje się za każdym razem.
Mięso wystarczy tylko oprószyć przyprawami, posmarować majonezem i posypać serem. Jeśli nie przepadacie za przyprawą curry, możecie tu użyć ulubionych przypraw do kurczaka, ulubionych ziół lub mieszanki gyros / kebab.
Kurczak pieczony w majonezie wychodzi delikatny i mięciutki, wspaniale smakuje z ziemniakami lub frytkami i różnymi surówkami. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pysznego kurczaka:)
Zobaczcie również przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką:
Kurczak w majonezie, składniki:
500 g piersi z kurczaka,2 płaskie łyżki majonezu,
sól, pieprz, curry (można zastąpić ulubioną mieszanką przyprawa do drobiu, suszonymi ziołami lub mieszankę gyros / kebab),
kilka czubatych łyżek startego sera
Kurczak w majonezie, przygotowanie:
Kurczaka przekroić na 4-6 części i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Oprószyć z obu stron przyprawami, wysmarować dokładnie majonezem i opcjonalnie musztardą. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, posypać serem. Zapiekać w 180 C około 25-30 minut - najlepiej połowę czasu pieczenia pod przykryciem, połowę bez (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kotletów).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Baked with Mayo Recipe:
500 g of chicken breast,
2 tbsp of mayo,
1 tsp of mustard, optional,
salt, pepper, curry (you can use poultry seasoning instead),
few heaping tbsp of grated cheeese
Też bym chciała wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten przepis podoba:)))chętnie wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńale smacznie!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńThis looks good. Mayo isn't used enough in baked things. Good stuff -- thanks.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, musi fajnie smakowac
OdpowiedzUsuńI've never made chicken baked with mayo but it sounds interesting.
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiego kurczaka. Z chęcią soróbuję
OdpowiedzUsuń