Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami to łatwy obiad z piekarnika, świetnie sprawdzi się również na ciepły poczęstunek dla gości.
Zobaczcie przygotowanie kurczaka na filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Pierś z kurczaka z piekarnika jest delikatna i mięciutka. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie i dodać do niej więcej składników. Dobrze sprawdzą się tu na przykład podsmażone pieczarki. Sos serowy użyty do zapiekania mięsa to po prostu tradycyjny beszamel ze sporą ilością sera - taki sos jest łagodny, kremowy i przyjemnie ciągnący, idealny do wielu zapiekanek.
Kurczak pieczony z warzywami w sosie serowym jest prosty i pyszny. Świetnie smakuje z ziemniakami i zestawem chrupiących surówek. Bardzo polecam, smacznego :)
Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami, składniki:
500 g piersi z kurczaka,przyprawy do mięsa: sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy (można zastąpić ulubioną przyprawą do drobiu)
marchewka,
biała i jasnozielona część małego pora,
100-150 g żółtego sera,
na beszamel:
2 szklanki mleka (500 ml),
2 czubate łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami, przygotowanie:
Każdą pierś pokroić na grube plastry. Każdy oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojonego pora i startą na wiórki marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości, nałożyć na kurczaka.
Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos 1/2 lub 1/3 startego sera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Sos wylać na kurczaka z warzywami. Posypać pozostałym serem. Piec w 180 około 20 minut lub do miękkości mięsa.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Breast Baked with Cheesy Bechamel Sauce and Vegetables Recipe:
500 g of chicken breasts,
seasonings to taste: salt (1/2 tsp), pepper, granulated garlic, sweet paprika, dry herbs of your choice, some turmeric (you can use your favourite poultry seasoning instead),
1 grated carrot
1 small leek - white and light green part,
100-150 g of grated cheese
for the bechamel sauce:
2 cups of milk,
2 tbsp of butter,
2 tbsp of flour
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg
Cut chicken breast into thick slices. Sprinkle each one with seasonings. Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Arrange in a baking tray.
To the same pan, add chopped leek and carrot, cook, until almost soft. Season with salt and pepper. Place on top of the chicken.
Prepare bechamel sauce: melt the butter and add flour. Whisk vigorously for few seconds. Add milk and cook on a medium heat, until slightly thickens - make sure to stir constantly! Thicken the sauce with 1/2 or 1/3 of grated cheese an season to taste. Pour over chicken and vegetables and add remaining cheese on top. Bake for about 20 minutes in 180C or until fully cooked through. Enjoy:)
Yum!
OdpowiedzUsuńThe meat eater in this house would like that a lot. Thank you.
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję tej potrawy. Nie często piekę tak pierś
OdpowiedzUsuńThis looks so fantastic! You always share the best recipes!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Mniam, mniam 😋.
OdpowiedzUsuńI think I would like this.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i super przepis na obiad. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń