marca 11, 2022

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą przepis
Zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą 


Zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą przepis

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą przepis

Dziś pomysł na sycący obiad z piekarnika - zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą jest prosta w przygotowaniu i smakuje każdemu.

Zapiekany makaron z boczkiem może być wzbogacony o inne Wasze ulubione warzywa i dodatki. U mnie to tym razem por i kukurydza, ale sprawdzą się również pieczarki, papryka czy groszek. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i co najbardziej lubicie.

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą dobrze smakuje w towarzystwie prostych sałatek lub surówek. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na obiad:)

Zobaczcie również przepis na pyszną zapiekankę gyros z kurczakiem i kapustą:



Zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą, składniki:

250 g makaronu,
biała i jasnozielona część pora, 
1-2 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek kukurydzy z puszki,
ok. 200 g wędzonego boczku,
ok. szklanki startego sera
sól, pieprz

na sos beszamelowy (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):
2 szklanki mleka,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, porem i kukurydzą, przygotowanie:


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Na patelni podsmażyć pora pokrojonego w półplastry. Gdy zmięknie, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć pora z czosnkiem na wierzch makaronu. Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Gdy będzie chrupki, odsączyć go i nałożyć na wierzch makaronu z porem. Posypać całość odsączoną kukurydzą z puszki.

Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, by stworzyć zasmażkę. Dolać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając, dodać 3-4 startego sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wylać na warstwę z boczkiem. Posypać pozostałym serem (można też wymieszać sos ze wszystkimi składnikami, a potem posypać serem). Zapiekać około 20 minut do zarumienienia wierzchu i rozpuszczenia sera (jeśli makaron nie był ciepły przed dodaniem go do naczynia, można zapiekać trochę dłużej, aby całość równomiernie się podgrzała).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pasta Casserole with Bacon, Leek and Corn Recipe:

250 g of pasta,
approx. 200 g of bacon,
few heaping tbsp of canned corn,
white and light green part of leek,
1-2 cloves of garlic,
approx. 1 cup of grated cheese,
salt and pepper

for the bechamel:
2 cups of milk,
2 tbsp of butter,
2 tbsp of flour

Cook the pasta, until al dente in salted water. Place in the greased baking tray. Heat some oil in a pan, add halfmoons of leek and cook, until soft. Add finely chopped garlic and season with salt and pepper. Add the leek with garlic on top pasta. Fry diced bacon, until crispy. Drain and add on top of leek and pasta. Sprinkle with drained corn.

Prepare bechamel sauce: melt the butter, add flour and whisk quickly, creating a roux. Add milk. Cook, until thickens for few minutes (make sure to whisk constantly). Season with salt, pepper and nutmeg. Add 3 to 4 tbsp of grated cheese.

Add the bechamel sauce on top of bacon. Sprinkle with remaining cheese (you can also mix everything together and then sprinke with cheese). Bake for about 20 minutes or until golden on top and heated through. Enjoy!

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger