Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś |
Ciasto Kubuś z brzoskwiniami z puszki jest bardzo proste w przygotowaniu. Mój przepis na mały biszkopt z 3 jaj uda się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada.
Wybierzcie ulubiony rodzaj soku przecierowego w kolorze pomarańczowym, najlepiej sprawdzi się ten z dodatkiem brzoskwini, ale pasuje tu prawie każdy smak. Jeśli użyjecie soku bez cukru, warto dosłodzić taki owocowy budyń do smaku. Używam go do wielu deserów, świetnie sprawdza się na przykład do przekładania tortów dla dzieci.
Warstwa herbatników jest opcjonalna, ale dodatek ciastek sprawia, że śmietana i budyń lepiej się łączą i nie rozdzielają podczas krojenia.
Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś wieńczy pyszna, leciutka pianka śmietankowa obsypana wiórkami ciemnej czekolady. To wspaniały deser na Święta i inne okoliczności. Bardzo polecam, smacznego :)
Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś, składniki:
na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
na biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki pszennej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1/3 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś, przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy jajecznej, posypując delikatnie po wierzchu (jak na filmie). Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-20 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Na biszkopcie ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przygotować owocowy krem budyniowy: podgrzać połowę soku z masłem i cukrem. W pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego soku z rozpuszczonym masłem. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego, owocowego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać na biszkopt, od razu nałożyć warstwę herbatników. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Przygotować piankę śmietankową: żelatynę zalać 1/4 szklanki wody. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją na parze. Ubić śmietankę prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Delikatnie ubić rozpuszczoną żelatynę przez kilka sekund, aż powstaną bąbelki (to powoduje, że w masie nie powstają grudki). Stopniowo dodawać do żelatyny 3-4 łyżeczki ubitej śmietany (jak na filmie) i szybko mieszać trzepaczką. Połączyć całość krótko mikserem i wyłożyć na krem budyniowy (gdyby mimo wszystko w śmietanie z żelatyną zrobiły się grudki, można delikatnie podgrzać mieszankę, grudki znikną). Na wierzch zetrzeć czekoladę. Chłodzić kilka godzin do całkowitego stężenia.
Pysznie wygląda. :) Nie robiłam jeszcze takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię, aczkolwiek troszkę inną wersję robię. Pięknie wygląda to Twoje, pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńObłędnie pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious. :)
OdpowiedzUsuń♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
I would definitely eat this, it sounds so good.
OdpowiedzUsuńJadłam kilka razy, muszę kiedyś sama zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-).
OdpowiedzUsuń