Karkówka w sosie z przyprawą gyros |
Karkówka w sosie z przyprawą gyros to wspaniały pomysł na sycący obiad z aromatyczną karkówką w roli głównej. Karczek w sosie z mieszanką przypraw jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach.
Karkówka w sosie gyros jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć domową przyprawą gyros lub gotową ulubioną mieszanką - wtedy będzie jeszcze szybciej i jeszcze łatwiej. Ważne, by obsmażyć mięso do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał wyraźny smak i kolor. Do sosu możecie też dodać inne składniki, dobrze sprawdziłyby się tu na przykład pieczarki lub czerwona papryka.
Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie dodać do sosu trochę słodkiej śmietanki, do smaku. Karczek w sosie wspaniale smakuje z kluskami śląskimi, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną karkówkę :)
Polecam również mój przepis na karkówkę w sosie musztardowym :)
Karkówka w sosie z przyprawą gyros:
ok. 500 g karkówki w plastrach,
2 cebule,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
listek laurowy,
1-2 łyżki sosu sojowego,
1-2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/4 lub 1/3 szklanki wody,
na domową przyprawę gyros (poniższe przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw gyros/kebab):
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
łyżeczka oregano,
łyżeczka majeranku
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz
opcjonalnie natka pietruszki
Karkówka w sosie z przyprawą gyros, przygotowanie:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Braised Pork Neck with Gyros Spice Mix Recipe:
500 g of pork neck fillets,
2 onions,
1-2 cloves of garlic,
approx. 3 cups of water,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus 1/3 cup of water,
1-2 tbsp of soy sauce,
1-2 tbsp of tomato paste,
for homemade gyros spice mix (you can use store bought spice mix instead):
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
1 tsp of dry oregano,
1 tsp of marjoram,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
salt and pepper
Seaon the meat with spices and oil. At this tage you can marinade the meat overnight or fry immediately. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until golden on both sides. Set aside. To the same skillet add chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to cover the ingredients in the pan). Add soy sauce, tomato paste, allspice and bay leaf. Simmer on low for about 60 minutes or longer (until really tender). Mix the starch with some water, creating a slurry. Add gradually to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
lubię mięso w sosie:)
OdpowiedzUsuń