kwietnia 23, 2022

Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym

Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym przepis
Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym 


Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym przepis

Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym przepis

Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym to kolejny przepis na pyszny, prosty i szybki obiad z piersią kurczaka -  zawsze się udaje, przygotujecie go z prostych i tanich składników. To świetne danie na środek tygodnia, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie.




Pierś z kurczaka w sosie z cebulą i musztardą może być doprawiona ulubioną mieszanką przypraw do drobiu, najlepiej ziołową. Do sosu najlepiej użyć słodkiej, tłustej śmietanki 30 %, ale sprawdzi się też chudsza, słodka śmietanka 18 lub 12 % z kartonika. Użyjcie tez ulubionej musztardy i dodajcie ją do smaku - może być bardziej lub mniej musztardowy, jak wolicie.

Kurczak w sosie cebulowym pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:)

Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego / rosołu,
2 duże cebule,
kilka płaskich łyżeczek musztardy (do smaku)
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie lub mieszanka ziół włoskich, granulowany czosnek, opcjonalnie szczypta kurkumy (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do drobiu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki 


Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym, przygotowanie:


Piersi pokroić na plastry (można też pokroić w kostkę lub przeciąć na kilka cieńszych, większych kotletów). Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. 

Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut do zmiany koloru na jasnozłoty. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dusić około 20 minut lub do miękkości mięsa. Dodać musztardę. Wlać śmietankę. Sprawdzić, czy nie trzeba dodać więcej musztardy i opcjonalnie doprawić do smaku przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody lub śmietanki (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość sosu). Posypać posiekaną natką pietruszki. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


 Chicken Breast in Creamy Onion and Mustard Sauce Recipe:


500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
2 large onions,,
few tsp of mustard (to taste),
approx. 1/3 cup heavy cream,
1 tsp of potato starch or corn starch (or flour),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or Italian dry herbs blend, granulated garlic, optionally a pinch of turmeric (you can also use your favourite poultry seasoning instead),
some parsley, optional

Slice your chicken breast or cut into bite size pieces. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a  pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside. 

To the same pan, add onion sliced into halfmoons. Cook for few minutes, until lightly golden. Add the meat back in. Cover with stock or water. Simmer for about 20 minutes or until tender.  Add mustard. Add some cream. Check the seasonings. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Sprinkle with finely chopped parsley.  Serve over potatoes, pasta, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

10 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger