kwietnia 13, 2022

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą przepis
Pierś z kurczaka w sosie z cebulą 

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą przepis

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą przepis

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą to błyskawiczny obiad z kurczaka dla całej rodziny. Takie danie jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu.

Kurczak w ciemnym sosie z cebulą zawiera ciemny sos sojowy i odrobinę koncentratu pomidorowego. Ważne, by mięso i cebula porządnie zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu. Jeśli macie ochotę wzbogacić potrawę o inne składniki, możecie tu dodać trochę pieczarek albo posiekanej papryki.

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą dobrze smakuje z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów na kurczaka :)

Polecam również mojego pysznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Pierś z kurczaka w sosie z cebulą, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
cebula,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej,
sól, pieprz, ulubiona mieszanka przypraw do drobiu lub mięsa,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą, przygotowanie:


Piersi pokroić na plastry (lub w kostkę). Doprawić i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, aż nabierze wyraźnie złotego koloru i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać sos sojowy i koncentrat, dusić około 20 minut lub do miękkości mięsa. Zagęścić sos mąką dokładnie  rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody (wlewamy mieszanką stopniowo, kontrolując gęstość sosu). Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać natką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Breast Braised with Onion Recipe:

500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1 tsp of tomato paste,
1-2 tbsp of soy sauce,
1 tsp of potato starch or corn starch or all purpose flour,
salt, pepper, poultry seasoning, to taste,
some parsley, optional

Slice your chciken breast (or cut into bite size pieces) and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a  pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside. To the same pan, add finely chopped onion, and cook for few minutes, until golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add soy sauce and tomato paste. Simmer for about 20 minutes or until tender. Check the seasonings. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Sprinkle with parsley. Serve over rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

9 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger