maja 25, 2022

Amerykańskie bułki do fast foodów

 
amerykańskie bułki do fast foodów hoagie rolls przepis
Amerykańskie bułki do fast foodów hoagie 


amerykańskie bułki do fast foodów hoagie rolls przepi

amerykańskie bułki do fast foodów hoagie rolls przepi

Dziś zapraszam na amerykańskie bułki do fast foodów, czyli hoagie rolls. Najlepiej smakują opieczone na patelni lub grillu, a następnie nadziane ulubionymi składnikami.

Hoagie rolls to pszenne, maślane bułeczki o dość zwartej teksturze, miękkim środku z miękką skórką. Po przekrojeniu i opieczeniu wspaniale nadają się do przygotowania domowych hot dogów albo bułek na ciepło z mięsem lub wędlinami, roztopionym serem i warzywami. Możecie z nich przygotować również nasze polskie zapiekanki z piekarnika - z pieczarkami i żółtym serem.

Amerykańskie bułki do fast foodów świetnie sprawdzą się na spotkania w większym gronie. Polecam do domowych przekąsek na gorąco, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne bułeczki :)

Zobaczcie również mój przepis na najlepsze, bardzo chrupiące bułeczki śniadaniowe :)

Amerykańskie bułki do fast foodów, składniki:

na 8-10 bułeczek:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:


1 i 1/3 szklanki ciepłej wody,

60 g rozpuszczonego masła,

2 łyżeczki soli,

2 płaskie łyżeczki cukru,

4 szklanki mąki pszennej,

2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (jedno opakowanie 8g)


Amerykańskie bułki do fast foodów, przygotowanie:

Drożdże połączyć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na 5 minut, do spienienia (uwaga, by woda nie była za gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo dodając roztopione masło. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, można dodać więcej mąki, ale staramy się nie dodawać za dużo, by bułki nie wyszły twarde. 

Uformować ciasto w kulę, odstawić na godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować 8-10 bułeczek, każdą rozwałkować lub spłaszczyć dłonią na mały prostokąt i zawinąć w wałeczek (długości około 15 cm). Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Odstawić na 30-40 minut do wyraźnego podrośnięcia.  Każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem. Piec w 190 C około 20-25 minut.

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony letthebakingbegin.com


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Hoagie Rolls Recipe:

for 8 to 10 rolls:

1 1/3cups of water,

60 g of melted butter,

2 tsp of salt,

2 tsp of  sugar,

4 cups of flour,

8 g of dry yeast


Combine the yeast, flour and sugar, set aside for 5 minutes, until activated. Add to to flour and salt, knead for about 10 to 15 minutes. After 8 minutes of kneading, gradually add butter. Add more flour, if the dough is to sticky. Form a ball out of the dough, cover with kitchen towel and let it rise for about an hour. 

Form 8 to 10 rolls, rolls them out into small rectangles and form small logs (approx. 15 cm long). Place them on a baking tray, lined with parchment paper and gently flat each one with your fingers. Lei them sit for additional 30-40 minutes. Cut each roll, using a sharp knife. Bake in 190 C for about 20-25 minutes.

Slightly modified recipe from lethebakingbegin.com

3 komentarze:

  1. Like Heidi's breads... Love this cartoon... Thanks for your recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj już dawno nie piekłam bułeczek. Zapiszę przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger