Gulasz wołowy zabielany |
Dzisiejszy gulasz wołowy zabielany to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa.
Gulasz wołowy zabielany, czyli gulasz z wołowiny ze śmietaną, jest banalnie prosty w przygotowaniu, potrzebujecie tylko mięsa, cebuli i czosnku, wody lub bulionu, przypraw i śmietany - moim zdaniem gulasz wychodzi najlepszy z tłustą słodką śmietanką. Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić danie o warzywa lub pieczarki.
Prosty gulasz wołowy to pyszne i sycące danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)
TUTAJ zajdziecie więcej przepisów na gulasz :)
Gulasz wołowy zabielany, składniki:
500 g wołowiny na gulasz,ok. 3 szklanek bulionu wołowego lub wody,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
listek laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub pszennej rozmieszanej w małej ilości wody
Gulasz wołowy zabielany, przygotowanie:
Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami oprócz soli. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka chwil, dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili zalać całość wodą lub bulionem - tak, by lekko zakrywał składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia). Dodać listek laurowy i ziele. Dusić około 90 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać sól, musztardę do smaku i śmietankę. Sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić sosu przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną z wodą.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Simple Beef Stew with Cream:
500 g of beef,
approx. 3 cups of beef stock or water,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 tsp of mustard (or to taste),
1 bay leaf,
few kernels of all spice,
approx. 1/2 cup of cream,
seasonings to taste: salt, pepper, Herbs De Provence, sweet paprika,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch or all purpose flour) and 1/4 cup of water, optional
Cut the meat into bite size pieces. Sprinkle with seasonings , but don't add salt at this stage. Heat a small amount of oil in a pan, add the beef and cook, until lighly golden on both sides. Add chopped onion, cook for few minutes. Add finely chopped garlic. Cover everything with liquid - just enough to lightly cover the ingredients. Add more liquid during simmering, if evaporates too quickly. Add bay leaf and allpice. Simmer on low for about 90 minutes or until completely tender. Add salt, cream and mustard, to taste. If the sauce is too thin, thicken it with some slurry (starch mixed with water). Serve over rice, barley or potatoes. Enjoy:)
Thanks merhaba ve recipe:)
OdpowiedzUsuńThat sounds good. I like beef stew.
OdpowiedzUsuńSimple and tasty.
OdpowiedzUsuńsuper przepis!
OdpowiedzUsuń