maja 13, 2022

Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem

Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem przepis
Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem 


Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem przepis

Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem przepis


Dziś polecam kolejny przepis na obiad ze schabu w plastrach, czyli duszony schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem. Taki schab smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki.

Schab w sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy  rozbić, oprószyć aromatycznymi przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu warzyw wystarczy tylko zalać całość wodą i poczekać, aż wszystko będzie idealnie miękkie - może to zająć 60-90 minut, a nawet trochę dłużej. Czas duszenia zależy od grubości schabu. Jeśli wolicie, użyjcie do sosu świeżego imbiru, zamiast granulowanego. Wtedy podsmażcie go razem z warzywami, sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Jeśli lubicie ostre smaki, dodajcie do sosu odrobinę świeżej lub mielonej papryczki chili.

 Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem wspaniale smakuje z ryżem, na przykład basmati. Pasują do niego proste, chrupiące surówki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny schab :)

Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem, składniki:

ok. 700-900 g schabu w plastrach,
biała lub jasnozielona część pora,
2 małe marchewki,
2 ząbki czosnku,
ok. 4 łyżek keczupu (lub do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
ok. 3 szklanek wody lub wywaru,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3  łyżki sosu sojowego (lub do smaku),
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu plus 1/3 szklanki wody,
opcjonalnie natka pietruszki lub kolendry do posypania potrawy,
sól, pieprz, granulowany imbir (można użyć świeżego), słodka i / lub ostra papryka, opcjonalnie granulowany czosnek


Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem, przygotowanie:

Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. 

Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora  i marchew pokrojoną w grube plastry. Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć mięso. Zalać całość wodą, dodać keczup, sos sojowy, listek laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu około 60-90 minut, lub do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie i kruche. 

 Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do mięsa, jeśli jest taka potrzeba. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej keczupu (albo cukru lub miodu), jeśli za mało kwaśny, więcej soku z cytryny. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go skrobią rozmieszaną z wodą. Posypać natką. Podawać z ryżem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork in Sweet and Sour Sauce with Carrots and Leek Recipe:


approx. 700-900 g of pork cutlets,
2 small carrots,
white or light green part of leek (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
few Tbsp of lemon juice (to taste),
2-3 tbsp of soy sauce,
1 bay leaf and few kernels of allspice,
approx. 3 cups of water or stock,
approx. 4 tbsp of ketchup,
1 Tbsp of flour or potato starch (optional),
a handful of fresh parsley or cilantro,
salt, pepper, granulateg ginger (or use fresh), sweet and / or hot paprika, granulated garlic, optional


Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside. 

To the same pan, add leek and caroots cut into thick slices. Cook for few minutes and add chopped garlic. Add your meat back in, pour in some  water and add ketchup with soy sauce. Add bay leaf and allspice. Simmer on low heat, for about 60 to 90 minutes or longer, until meat is very tender. Season to taste. Add lemon juice, to taste.  If the sauce is too thin, mix the flour with 1/3 cup of water and add to the sauce, mix well. Sprinkle with herbs. Serve with rice. Enjoy:)

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger