Sernik w kruchym cieście |
Sernik w kruchym cieście, składniki:
1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego z wiaderka bardzo dobrej jakości (ja zawsze używam Piątnicy),
4 żółtka i 4 białka (używamy dużych jajek),
240 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub pastą waniliową lub ekstraktem),
łyżka skrobi ziemniaczanej (czubata),
2 czubate łyżki masła,
skórka otarta z dużej cytryny
Sernik w kruchym cieście, przygotowanie:
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serem, cukrem, wanilią, skrobią ziemniaczaną i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Na blaszkę z ciastem wyłożyć wyłożyć masę serową. Na ser zetrzeć resztę ciasta (ścieramy na tarce na duże wiórki). Piec w 180 C około 70-80 minut (jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił, można go zakryć papierem do pieczenia). Studzić w piekarniku stopniowo otwierając drzwiczki. Gotowy sernik może się lekko trząść, podczas studzenia stężeje całkowicie. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Polish Cheesecake with Crumble Recipe:
250 g of flour,
1 egg,
3 tbsp of powdered sugar,
1 1/2 tsp of baking powder,
125 g of cold butter,
for the cheesecake filling:
1 kg g of good quality Polish cheesecake filling or Polish dry curd cheese/ white cheese / Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperature),
4 egg yolks and 4 egg whites,
240 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 tbsp of potato starch,
2 heaping tbsp of softened butter,
lemon zest from 1 lemon
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Divide the crust in half, press one part into the botttom of the springform pan (23 cm or a bit bigger) and place in the freezer for a10 minutes or refrigerate minimum half an hour. Form a log out of a second piece and place in the freezer for 10 minutes, until firm and very cold.
Prepare the filling: separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, butter and potato starch. Gently fold in beaten egg whites. Place the cheesecake filling on the prepared crust and grate remaining pastry on top. Bake in 180C for about an 70-80 minutes. Enjoy:)
Cudowny! Pycha <3
OdpowiedzUsuńI loved this recipe:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńThat looks delicious.
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi smaka na coś słodkiego... Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Mniam, wygląda naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepis nie dla mnie, nie lubię sernika.
OdpowiedzUsuńI love cheesecake and this looks and sounds so good. Now I want cheesecake.
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na taki. Sama jeszcze go nie robiłam
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Takie klasyki lubię najbardziej. :)
OdpowiedzUsuń