czerwca 04, 2022

Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia

Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia przepis
Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia 

Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia przepis

Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia przepis

Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia to świetny pomysł na szybki deser w sezonie na truskawki. Takie ekspresowe, bezproblemowe ciasto z budyniem i truskawkami na herbatnikach udaje się za każdym razem, jest idealne dla początkujących w kuchni.

Zobaczcie przygotowanie ciasta na filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Ciasto Truskawkowy Duet składa się z kilku warstw herbatników, budyniu waniliowego, czekoladowego i truskawek zatopionych w galaretce. Jeśli wolicie, możecie przygotować to ciasto na jasnym biszkopcie albo na blacie domowego kruchego ciasta. Jeśli chcecie, by ciasto było trochę wyższe i bogatsze, na galaretkę możecie wyłożyć dodatkowo śmietankę ubitą z mascarpone albo warstwę śmietanki ubitej z żelatyną. W zależności od sezonu możecie to ciasto przygotować z dowolnymi owocami - gdy skończy się sezon na truskawki warto spróbować wersji malinowej lub brzoskwiniowej.

Ciasto Truskawkowy Duet to prosty deser idealny na upały. Polecam, smacznego:)


Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia, składniki:

na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25-26 cm:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:


ok. 300 g herbatników,

na jasny budyń:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
50 g masła,
2 łyżki cukru,
375 ml mleka


na ciemny budyń:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
50 g masła,
2 łyżki cukru,
łyżka ciemnego kakao,
375 ml mleka


2 galaretki truskawkowe,
ok. 500 g truskawek

Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia, przygotowanie:

Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej użyć jednak trochę mniej wody). W blaszce ułożyć herbatniki. 

Przygotować jasny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać na herbatniki, od razu nałożyć kolejną warstwę herbatników. 

Przygotować ciemny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący budyń wylać na jasny krem, nałożyć kolejną warstwę herbatników. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Na herbatnikach ułożyć truskawki przekrojone na połówki. Owoce zalać tężejącą galaretką (ma być wyraźnie gęsta, inaczej wsiąknie w ciasto - jak na filmie). Schłodzić do całkowitego stężenia.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


No Bake Strawberry Pudding Cake Recipe:

approx. 300 g of biscuits


for vanilla pudding layer:

1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
375 ml of milk,
50 g of butter,
2 tbsp of sugar (or to taste)


for chocolate pudding layer:

1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
375 ml of milk,
50 g of butter,
1 tbsp of dark cocoa,
2 tbsp of sugar (or to taste)

2 packages of strawberry jello (70 g each)
500 g of strawberries

Prepare jellos according to package instructions and set the aside, until thickens. Arrabge biscuits in the bottom of a pan (24x24cm).

Prepare vanilla filling: heat half of milk with sugar and butter. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the biscuits and add another layer of biscuits on top. 

Prepare chocolate filling: heat half of milk with sugar and butter. Add cocoa and whisk well. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the biscuits and add another layer of biscuits on top. 

Arrnage strwaberries on top of the biscuits. Add thickening jello on top of the fruit (see the video) and refrigerate, until sets completely. Enjoy!

7 komentarzy:

  1. Pyszne sezonowe ciasto i jakie szybkie do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to hit maja i czerwca, gdy są truskawki, to zawsze trzeba je zrobić. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała spróbować. Jeszcze nie robiłam tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak bez pieczenia to jest idealne dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na szybki deser. Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger