Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia |
Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia to świetny pomysł na szybki deser w sezonie na truskawki. Takie ekspresowe, bezproblemowe ciasto z budyniem i truskawkami na herbatnikach udaje się za każdym razem, jest idealne dla początkujących w kuchni.
Zobaczcie przygotowanie ciasta na filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Ciasto Truskawkowy Duet składa się z kilku warstw herbatników, budyniu waniliowego, czekoladowego i truskawek zatopionych w galaretce. Jeśli wolicie, możecie przygotować to ciasto na jasnym biszkopcie albo na blacie domowego kruchego ciasta. Jeśli chcecie, by ciasto było trochę wyższe i bogatsze, na galaretkę możecie wyłożyć dodatkowo śmietankę ubitą z mascarpone albo warstwę śmietanki ubitej z żelatyną. W zależności od sezonu możecie to ciasto przygotować z dowolnymi owocami - gdy skończy się sezon na truskawki warto spróbować wersji malinowej lub brzoskwiniowej.
Ciasto Truskawkowy Duet to prosty deser idealny na upały. Polecam, smacznego:)
Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia, składniki:
na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25-26 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:
ok. 300 g herbatników,
na jasny budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
50 g masła,
2 łyżki cukru,
375 ml mleka
na ciemny budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
50 g masła,
2 łyżki cukru,
łyżka ciemnego kakao,
375 ml mleka
2 galaretki truskawkowe,
ok. 500 g truskawek
Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia, przygotowanie:
Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej użyć jednak trochę mniej wody). W blaszce ułożyć herbatniki.
Przygotować jasny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać na herbatniki, od razu nałożyć kolejną warstwę herbatników.
Przygotować ciemny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący budyń wylać na jasny krem, nałożyć kolejną warstwę herbatników. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Na herbatnikach ułożyć truskawki przekrojone na połówki. Owoce zalać tężejącą galaretką (ma być wyraźnie gęsta, inaczej wsiąknie w ciasto - jak na filmie). Schłodzić do całkowitego stężenia.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
No Bake Strawberry Pudding Cake Recipe:
approx. 300 g of biscuits
for vanilla pudding layer:
1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
375 ml of milk,
50 g of butter,
2 tbsp of sugar (or to taste)
for chocolate pudding layer:
1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
375 ml of milk,
50 g of butter,
1 tbsp of dark cocoa,
2 tbsp of sugar (or to taste)
Pyszne sezonowe ciasto i jakie szybkie do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to hit maja i czerwca, gdy są truskawki, to zawsze trzeba je zrobić. :D
OdpowiedzUsuńproste i pyszne!
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Jeszcze nie robiłam tego ciasta
OdpowiedzUsuńJak bez pieczenia to jest idealne dla mnie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na szybki deser. Muszę spróbować
OdpowiedzUsuń