czerwca 18, 2022

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Ekspresowe ciasto czekoladowe przepis
Ekspresowe ciasto czekoladowe 


Ekspresowe ciasto czekoladowe przepis

Ekspresowe ciasto czekoladowe przepis


Ekspresowe ciasto czekoladowe to prosty wypiek dla niespodziewanych gości. Takie ciasto z kakao i powidłami przygotujecie w kilka chwil, bez miksera - zawsze się udaje.



Ekspresowe ciasto czekoladowe jest bardzo puszyste, delikatne, idealne do herbaty lub kawy. Nie rośnie jednak wysokie, upieczone w dużej blaszce będzie miało wysokość brownie. Jeśli chcecie, by było wyższe, możecie upiec je w małej tortownicy lub podłużnej foremce, ale czas pieczenia się wtedy wydłuży. Takie niskie ciasto kroimy na duże kwadraty (jak brownie). Możecie tez potraktować je jako spód, niczym biszkopt, a następnie nałożyć krem (budyniowy albo śmietanowy) i sezonowe owoce. Takie ciasto to świetna baza do słodkich eksperymentów.

Szybkie ciasto kakaowe uda się wszystkim początkującym w kuchni. Polecam, smacznego :)


Ekspresowe ciasto czekoladowe, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x35 cm (lub mniejszą):

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

szklanka cukru,
szklanka mleka,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżki powideł,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
3 jajka
2 łyżki kakao
opcjonalnie 50 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej - używając mlecznej można zmniejszyć ilość cukru),
opcjonalnie duża garść posiekanych orzechów

cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa

Ekspresowe ciasto czekoladowe, przygotowanie:

Wymieszać trzepaczką jajka, mleko, olej i cukier. Dodać mąkę, kakao, sodę, proszek i powidła. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Przełożyć ciasto na blaszkę, piec w 180 C około 40 minut (lub do suchego patyczka). Obficie posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową albo kakaową.


Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Quick Chocolate Cake Recipe:

1 cup of sugar,
1 cup of milk,
2 cups of flour,
1/2 cup of oil,
3 tbsp of plum jam,
2 tsp of baking powder,
3 eggs,
2 tbsp of cocoa
1 tsp of baking soda,
50 g of chopped chocolate, optional
a big handfuf of chopped nuts, optional

some powdered sugar of chocolate glaze for topping

Mix eggs, milk, oil and sugar. Add flour, cocoa, soda, baking powder and jam. Mix, just to combine. Pour the batter into the baking tray (25x35cm or smaller) and bake for about 40 minutes in 180 C. Glaze or generously sprinkle with baking powder. Enjoy!

7 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger