Karkówka w sosie keczupowym |
Nie macie pomysłu na prosty obiad z karkówki, który posmakuje całej rodzinie? Karkówka w sosie keczupowym jest delikatna, idealnie miękka i aromatyczna, na pewno ją polubicie.
Karkówka w sosie z keczupem jest delikatnie pikantna i słodka. Warto zakwasić ją odrobiną soku z cytryny, by przełamać słodki smak - wtedy sos będzie pyszny i słodko-kwaśny. Do mięsa możecie użyć Waszych ulubionych ziół, oprócz majeranku dobrze sprawdzi się na przykład oregano czy mieszanka ziół włoskich.
Karczek w sosie keczupowym fantastycznie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi i prostą surówką. Bardzo polecam, smacznego:)
Karkówka w sosie keczupowym, składniki:
500 - 600 g piersi karkówki,
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
na sos:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
ok. 3-4 szklanek wody,
ok. 8 czubatych łyżek pikantnego keczupu,
ok. 2-3 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego, jak słony jest nasz sos sojowy, na początku lepiej dać mniej),
mała cebula,
listek laurowy,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie odrobina soku z cytryny, jeśli sos byłby za słodki,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, gdyby sos był za rzadki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
Karkówka w sosie keczupowym, przygotowanie:
Karkówkę oprószyć przyprawami i podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, włożyć mięso,, zalać całość wodą, dodać listek laurowy, ketchup i sos sojowy. Dusić około 60-90 minut, aż karkówka będzie idealnie miękka, a sos zgęstnieje. Gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli za mało kwaśny, więcej cytryny. Doprawić. Jeśli w trakcie duszenia płyn szybko wyparuje, należy dodać więcej wody. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Neck In Ketchup Gravy Recipe:
500-600 g of pork neck fillets,
seasonings for the meat: salt, pepper, sweet paprika, marjoram
for the sauce:
approx. 3-4 cups of water,
approx. 8 tbp of hot ketchup,
2-3 tbsp of soy sauce or teriyaki (or to taste - the amount depend of the saltiness of your soy sauce),
lemon juice, optional - to taste,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
1 bay leaf,
1-2 tsp of potato starch or corn starch or all purpose flour,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika
Sprinkle the meat with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add your meat and cook, until golden on both sides. Set aside.
To the same pan, add finely chopped onion and cook for few minutes, Add finely chopped garlic and cook for few minutes. Add the meat and cover with water. Add bay leaf, soy sauce and ketchup. Simmer for about 60-90 minutes or until very tender. Add enough spices, lemon juice or ketchup making sure your sauce is sweet, tangy and spicy. If your sauce is too thin, add some slurry (starch mixed with water). Serve over potatoes or rice. Enjoy!
Pewnie pyszna i ważne,że jej przygotowanie nie zajmuje całego dnia:)
OdpowiedzUsuńThis looks good. Wonder if you could substitute tomato paste and hot sauce for the ketchup?
OdpowiedzUsuńWygląda mega i ciekawa jestem tego sosu :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Jak ktoś lubi ketchup to i ta potrawa będzie smakowała
OdpowiedzUsuń