Proste bułeczki pszenne |
Dziś polecam proste bułeczki pszenne, czyli zwykłe bułki śniadaniowe upieczone z białej mąki - uniwersalne, do wytrawnych i słodkich dodatków.
Proste bułeczki pszenne nie powinny sprawić Wam wiele problemu, ciasto możecie zagnieść dłońmi lub przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego, ale jeśli wybierzecie tę drugą opcję, warto wykończyć zagniatanie ręcznie, bo ciasto jest dość zwarte i nabiera lepszej struktury po wyrobieniu w dłoniach.
Zwykłe bułeczki pszenne to świetna baza do kolorowych kanapek, a gdy stracą świeżość przygotujecie z nich fantastyczne grzanki. Smacznego :)
Proste bułeczki pszenne, składniki:
na 8-9 małych bułek:
500g mąki pszennej,
150ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru,
25g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych,
4 łyżki roztopionego masła lub oleju,
łyżeczka soli
Proste bułeczki pszenne, przygotowanie:
Do ciepłego mleka, wody i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą (najlepiej na początek dać troszkę mniej mąki i dodać więcej, w razie gdyby ciasto za bardzo się kleiło). Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło lub olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne, na początku będzie dość zwarte i suche, ale podczas wyrabiania zrobi się bardziej miękkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość). Po tym czasie podzielić ciasto na 8-9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 30-40 minut. Posmarować mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20-25 minut.
Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:Easy White Bread Rolls Recipe:
for 8-9 small rolls:500 g of flour,
150 ml of warm milk,
100 ml of warm water,
1 tsp of sugar,
25 g od fresh yeast or 7 g of dry yeast,
4 tbsp of melted butter or oil,
1 tsp of salt
few tbsp of milk to brush the rolls before baking
Mix the yeast with milk, water and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides butter (use less flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. or oil Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.
Divide into 8-9 parts and form round buns. Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for additional 30-40 minutes. Brush with some milk. Bake in 180 C for about 20 minutes. Enjoy:)
Thanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam bułeczek. Zapiszę przepis. :)
OdpowiedzUsuńThey look good. Thank you.
OdpowiedzUsuńThese look so delicious! Thank you for sharing this recipe!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
cudowne!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama pieczywa. Musze kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń