lipca 23, 2022

Ciasto z agrestem i bezą

Ciasto z agrestem i bezą przepis
Ciasto z agrestem i bezą przepis


Ciasto z agrestem i bezą przepis

Ciasto z agrestem i bezą przepis

Ciasto z agrestem i bezą to tradycyjny, polski, letni wypiek. Kwaskowaty agrest świetnie łączy się ze słodyczą bezy i półkruchego ciasta, którego przygotowanie jest bardzo proste.

Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Ciasto z agrestem i pianą będzie naprawdę pyszne, jeśli zadbamy o schłodzenie kruchego ciasta (to bardzo ważne zwłaszcza w upały). Ja przyspieszam sobie pracę i wkładam ciasto do zamrażarki na 10 minut - ma być mocno zimne, ale nie zamrożone. Takie zimne ciasto o wiele lepiej się piecze, a po upieczeniu jest bardzo kruche.

Aby nasze ciasto z agrestem i kruszonką nie miało zakalca, pamiętajcie, by wymieszać agrest ze skrobią ziemniaczaną, która doskonale wchłania nadmiar soku z owoców. Owoców nie kroimy na pół, tylko nakładamy w całości, pozbawione szypułek. 

Ciasto z agrestem idealnie pasuje do filiżanki herbaty. Bardzo polecam, smacznego:)

Ciasto z agrestem i bezą, składniki:

na tortownicę o średnicy 23 cm (lub troszkę większą)

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml

ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
125 g zimnego masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,

beza / piana:

150 g cukru,
3 białka,
łyżeczka skrobi ziemniaczanej

nadzienie:

350 g agrestu,
łyżka skrobi ziemniaczanej,
kilka łyżeczek bułki tartej

cukier puder do posypania ciasta

Ciasto z agrestem i bezą przygotowanie:

Przygotować ciasto: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części. Część na kruszonkę uformować w wałek i schować do zamrażarki na około 10 minut - nie ma się zamrozić, ma być mocno zimne i na tyle twarde, by dało się zetrzeć na tarce. Drugą część ciasta rozłożyć na dnie blaszki (ja wylepiam palcami, ale można rozwałkować). Ponakłuwać widelcem i schłodzić (w zamrażarce około 10 minut lub w lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze). 

Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć agrest wymieszany ze skrobią ziemniaczaną.

Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzony w zamrażarce wałek ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Gdyby ciasto za mocno się rumieniło od góry, można pod koniec pieczenia zakryć je papierem. W trakcie pieczenia piana może się unieść, by potem nieznacznie opaść. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Gooseberry Cake Recipe:

for the crust:

1 1/2 cups of flour,
125 g of cold butter, diced,
1/3 cup of powdered sugar,
3 egg yolks,
1 tsp of baking powder,

for the meringue:

150 g of sugar
3 egg whites,
1 tsp of potato starch

for the filling:

350 g of gooseberries
1 tbsp of potato starch (or corn starch),
few tsp of bread crumbs

some powdered sugar for dusting the cake

Prepare the crust: mix the flour with powdered sugar, baking powder and diced butter, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add egg yolks and knead briefly, until smooth. Divide the crust into two pieces. Form one into a log and chill in the freezer for about 10 minutes or until cold and firm enough to grate. 

Press second piece of the pastry into the bottom of the springform pan covered witch baking paper (23cm).  Prick with a fork and let it chill, until ready to use. You can place it into the freezer for about 10 to 15 minutes - it should be very cold before baking.

Mix gooseberries with starch.

Sprinle the crust in apan with bread crumbs. Add fruit.

 Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gradually, spoon by spoon, add sugar - the mixture should be thick and glossy. Smear the meringue on top of the berries. Grate a pastry log on top. Bake for about 35-45 minutes in 180C. You can cover the top of the cake with baking paper, if browns too quickly. Sprinkle with some powdered sugar. Enjoy:)

9 komentarzy:

  1. W życiu nie robiłam ciasta z agrestem. Jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you for sharing the recipe.

    Al the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba niewiele jest ciast z agrestem. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Smak obłędny, słodycz bezy przełamana kwaśnym smakiem agrestu. Rewelacyjne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂

      Usuń
  5. Bardzo łatwy i szybki przepis a ciasto jeszt pyszne. Bardzo polecam ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger