lipca 16, 2022

Karkówka po diabelsku

Karkówka po diabelsku przepis
Karkówka po diabelsku 

Karkówka po diabelsku przepis

Karkówka po diabelsku przepis

Karkówka po diabelsku to wspaniały pomysł na pożywny obiad lub danie na ciepło na imprezę dla gości. Duszona karkówka w sosie z keczupem, koncentratem i musztardą jest wyrazista w smaku, mięciutka, wprost rozpływa się w ustach.

Zobaczcie przygotowanie karkówki na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Karczek w sosie po diabelsku jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy oprószyć przyprawami i zrumienić na patelni. Po podsmażeniu warzyw wystarczy tylko zalać całość wodą i poczekać, aż nasza karkówka będzie idealnie miękka - może to zająć około 90 minut. Czas duszenia zależy od grubości plastrów mięsa. Taka karkówka na ostro może być bardziej lub mniej pikantna, ilość słodkiej i ostrej papryki dostosujcie do smaku. Jeśli przez przypadek dodacie do sosu za dużo ostrej papryki, możecie złagodzić smak dodając trochę słodkiej śmietanki. W sosie oprócz papryki dobrze sprawdzą się również pieczarki.

Karkówka po diabelsku wspaniale smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Pasują do niej proste, chrupiące surówki. Bardzo polecam, smacznego:)

Karkówka po diabelsku, składniki:


ok. 600 g karkówki w plastrach,
2 cebule,
3 duże ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2 małe listki laurowe,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
czerwona papryka,
2 łyżki pikantnego keczupu,
1-2 łyżki ostrej musztardy,
1-2 łyżki sosu sojowego (do smaku),
przyprawy do smaku: sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka i ostra papryka, opcjonalnie wędzona słodka lub ostra papryka, majeranek (ok. czubatej łyżeczki), opcjonalnie odrobina mąki do posypania karkówki
opcjonalnie natka pietruszki


Karkówka po diabelsku, przygotowanie:


Plastry karkówki oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i  paprykę pokrojoną na duże kawałki. Po kilku minutach smażenia dodać posiekany czosnek. Dodać koncentrat, keczup, musztardę i sos sojowy. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić pod częściowym przykryciem, do miękkości około 90 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. Sprawdzić stopień doprawienia i ostrości sosu, ewentualnie doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Posypać natką. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Braised Pork Neck Recipe:


600 g of pork neck fillets,
2 onions,
3 cloves of garlic,
approx. 3 cups of water,
2 bay leaves,
few kernels of allspice,
2 tbsp of tomato paste,
2 tbsp of hot ketchup,
1-2 tbsp of hot mustard,
1 small red bell pepper,
1-2 tbsp of soy sauce,
seasonings: salt, pepper, sweet and hot paprika, marjoram and optionally some flour for dusting the meat before frying,
some chopped parsley

Sprinkle the meat with seasonings. Optionally dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until  golden on both sides. To the same skillet, add finely chopped onion and diced red bell pepepr, followed by finely chopped garlic. Add tomato paste, ketchup, mustard, soy sauce and the meat back. Partially cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 90 minutes or longer (until really tender). Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve over potatoes and with some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

1 komentarz:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger